Nooit meer een baan? Toch wel! Via Stichting Materra Ermelo

Harda Sederel, Frieda van Bruggen en Karin Bos.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Karin Bos (43) raakte door de crisis haar baan als Helpende in de zorg kwijt. Via een uitzendbureau ging ze aan het werk in een grote wasserij. Met een flinke burn-out als gevolg. “Het werk was niet boeiend en de werkdruk veel te hoog. Het was alleen maar geven, en het leverde me niets op.” Karin kwam thuis te zitten in de ziektewet en verveelde zich stierlijk.

Opmerkzaamheid en begeleiding
Iemand die bij haar in de buurt woont tipte Karin over Stichting Materra, die een plek biedt voor mensen die door psychische, verstandelijke of lichamelijke beperkingen (nog) niet aan het arbeidsproces kunnen deelnemen. Ze startte er in januari 2019. Ongeveer een jaar later heeft ze een vast contract voor een jaar, opnieuw in de zorg. Dit dankzij de opmerkzaamheid en begeleiding van Stichting Materra én het geduld en de bereidwilligheid van de Zorggroep Noordwest-Veluwe.

Zelf geflikt
“Uiteindelijk”, menen Frieda van Bruggen en Harda Sederel, respectievelijk begeleider dagbesteding van Stichting Materra en Manager Verzorgd en Beschermd Wonen van de Zorggroep Noordwest-Veluwe regio Ermelo, “heeft Karin het zelf geflikt. Door haar enorme motivatie en doorzettingsvermogen. Op de werkvloer zeggen haar collega’s dat ze ook een werker is die nooit te beroerd is om een stap extra te zetten.”

Helpende hand bieden
Karin kwam bij Materra terecht voor dagbesteding en productiewerkzaamheden. Frieda: “Wij merkten echter al heel snel dat Karin veel meer zou kunnen. Ook werd al snel duidelijk wat ze liever wilde, en dat was weer werken in de zorg. Daar ligt haar hart.” Karin verduidelijkt: “Voor mij betekent werken in de zorg mensen de helpende hand bieden die ze zelf moeten missen.”

Uitgebalanceerde mix
De terugkeer van Karin in de zorg met uiteindelijk een vast contract is te danken aan een uitgebalanceerde mix van begeleiding, zorg, geduld, aandacht en het uitgebreide netwerk dat Frieda heeft via Veluwerk Plus, een samenwerking tussen EBC Zorg, Stichting Materra, Stichting Ontmoeting en Ggz Centraal, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een passende plek te bieden.

Gezond werkklimaat
Frieda: “Ik nam contact op met Harda Sederel en vertelde over Karin haar talenten en de aandachtspunten waar rekening mee gehouden zou moeten worden.” Harda reageerde positief. “Wij zijn als Zorggroep een grote werkgever in deze regio. In die zin voelen wij ons verantwoordelijk voor de hele samenleving op meerdere fronten. Ook wil je als Zorggroep een gezond werkklimaat voor iedereen bieden.”

Wekervaringsplek
Vooralsnog werd Karin een werkervaringsplek geboden in woonzorgcentrum de Dillenburg in Ermelo. Een soort stage om te ervaren of Karin kon wennen aan de drukte en hectiek van de tegenwoordige tijd. Ze kreeg een plek in de huiskamer waar zij maaltijden ronddeelde en koffie en thee.

Kroondomein
Volgens Harda toonde Karin zich een pro-actieve stagiaire voor wie waarschijnlijk een plek zou zijn op Kroondomein, het eind januari te openen nieuwe woonzorgcentrum een eindje verderop. “Voor deze locatie hadden we nieuw personeel nodig.”

Ultieme waardering
Ondertussen breidde Karin haar werkzaamheden op de Dillenburg uit met zorgtaken. Ze helpt mensen met aankleden, maakt de bedden op, verzorgt het ontbijt tot de warme maaltijd en het drinken. Kortom alle taken waar ze indertijd als Helpende voor had geleerd. Het ging het afgelopen half jaar zo goed dat zij per november 2019 4 dagen is gaan werken, als een soort proefplaatsing met behoud van haar uitkering. Met als ultieme waardering een vast contract vanaf 1 januari 2020 voor 24 uur per week.

  • Meer weten over de mogelijkheden van Stichting Materra en Veluwerk Plus? Neem dan contact op met Frieda van Bruggen: 06 109 008 07 of [email protected]

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden