Vijfenzestig jaar muzikant: Chr. Harmonie Crescendo Ermelo huldigt Aart Hamstra (73)

Als 8-jarig jochie raakte Aart Hamstra (73) geïnspireerd door fietsenmaker Ebbers die de grote trom sloeg bij Chr. Harmonie Crescendo. In de fietsenwerkplaats kreeg hij met anderen muzikanten in spe les. “De eerste jaren bij Crescendo liep ik met mijn mars-trommel voorop.” Op zijn twaalfde ruilde Hamstra de trommel in voor een blaasinstrument. Daarmee raakte hij dan wel zijn plekje voorin het korps kwijt, maar omarmde het muziekmaken voor de rest van zijn leven. In de namiddag vandaag, zaterdag 4 januari, werd Hamstra tijdens het ‘Proost en Toast’-concert om het nieuwe jaar in te luiden, door Crescendo gehuldigd voor het feit dat hij al 65 jaar muzikant is.

Voor aanvang van het concert had Hamstra helemaal niets in de gaten van de ophanden zijnde huldiging. Tot hij zijn familie in de kerkzaal van de Nederlands Gereformeerde Kerk aan de Van Beekweg zag zitten; toen voelde hij ‘nattigheid’. 

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

‘Stiekem’
In feite heeft Hamstra altijd gespeeld bij Crescendo. “Met uitzondering van 3 á 4 jaartjes eind jaren 70, begin jaren 80. Toen heb ik ‘stiekem’ bij Excelsior gespeeld. In die tijd beleefde Crescendo namelijk een behoorlijke dip. Bij Excelsior waren er op een gegeven moment ook de nodige akkefietjes. Toen was ik er klaar mee en ben ik gestopt met muziekmaken. Dat heeft maar 2 dagen geduurd.”

Serenade
Crescendo deed namelijk een beroep op Hamstra. “Ze hadden iemand nodig voor een serenade. Punt was alleen dat ik geen instrument had. Daar zorgde Crescendo toen voor.” Hamstra bleef, hij speelde eerst de alt-saxofoon en tegenwoordig de bariton-saxofoon.

‘Ik mag zó graag muziekmaken’
“Ik mag zó graag muziekmaken. Zo lang mij handen het nog doen -je moet heel wat knopjes en klepjes indrukken- blijf ik spelen bij Crescendo. Het is gewoon een hele leuke vereniging die hele leuke muziek maakt. Daarnaast val ik ook graag in bij andere orkesten als ze iemand nodig hebben. Het houdt je bij de les en gaande.”

125 jaar
Het was aan Adriaan Versluis van Crescendo om Hamstra te huldigen. Hij prees hem voor zijn lange staat van dienst in het muziekmaken. “Crescendo bestaat dit jaar 125 jaar, en Hamstra is de enige die meer dan de helft ervan heeft meegemaakt.”

Nieuwe heup
Ook muzikaal werd Hamstra geprezen door Versluis op de bariton-saxofoon bij C. “Maar ook als invaller bij orkesten in de wijde omgeving. Bovendien valt Aart ook in bij koperensembles. Ook is hij voor onze vereniging buitengewoon actief en ziet om naar anderen.” Volgende week krijgt Hamstra een nieuwe heup. “Wij wensen jou dat de operatie goed mag gaan en hopen op een spoedig herstel zodat je weer snel terugkomt.” Als ludiek gebaar overhandigde Versluis die zelf herstelt van een beenbreuk, aan Hamstra zijn krukken om even te oefenen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden