Zonnepark van Caravanstalling Ermelo levert duurzame energie voor 150 huishoudens

Foto: Eigen foto

Vrijdag 13 december is het zonnepark van Caravanstalling Ermelo officieel geopend. Op de daken van de zes loodsen liggen in totaal 1672 zonnepanelen, die jaarlijks genoeg energie opwekken voor zo’n 150 huishoudens.

Interessant voorbeeldproject
Leo van der Velden, wethouder duurzaamheid in Ermelo noemt het zonnepark van Caravanstalling Ermelo ‘een interessant voorbeeldproject’. “Door de prominente ligging konden mensen de aanleg en montage vanaf de Kolbaanweg live meemaken. Ook veel mensen die hun caravan komen ophalen zien dit project. Als gemeente Ermelo hebben wij de functie van aanjager. We hebben op industrieterrein Veldzicht tijdens inloopdagen een gratis energiescan aangeboden en hiervoor het IGEV ingehuurd. Dat heeft uiteindelijk tot dit project geleid.’’

Asbestplaten
Het idee voor een zonnepark ontstond in de zomer van 2018, toen stallinghouder Anne van den Os uit Ermelo alle asbestplaten – totaal 5500 m2 – van de loodsen had verwijderd. Hij werd door veel coöperaties benaderd om de daken vol te leggen met zonnepanelen, maar kwam in augustus in contact met Innovatiecentrum Groene Economie Noord-Veluwe (IGEV). Dit instituut adviseert over verduurzaming van energiehuishouding bij bedrijven, kosten en rendement op de investering van zonnepanelen en kwam tot een positieve ‘business case’.

20 partijen
Alwin Grubben van IGEV heeft het projectmanagement op zich genomen. In totaal hielpen 20 partijen mee om het zonnepark te realiseren. Dit omvatte onder meer een dakconstructie berekening voor de draagkracht, het verzwaren van de stroomaansluiting en het plaatsen van een transformator.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen