Leendert van de Ruit uit Ermelo ontmoet zijn sponsorkind tijdens halve marathon in Tanzania

Foto: Eigen foto

Leendert van de Ruit uit Ermelo verbleef van 18 tot 26 oktober voor Compassion in Tanzania. De extreme armoede waarin kinderen met hun familie leven noemt hij te bizar voor woorden. Samen met 150 andere Muskathlon-deelnemers rende hij er 1,6 miljoen euro bij elkaar met de halve marathon (21 km). “Dit betekent dat we 959 kinderen de kans geven op een betere toekomst. En daar doe je het voor!”

Niet alleen met de Muskathlon van Compassion vallen de levensomstandigheden van kinderen in Tanzania te verbeteren. Dat kan ook door een kind te sponsoren. Leendert en zijn gezin sponsoren een jongetje uit Tanzania al een poosje. “Hagai stond bij de finish van de marathon; dat was één van mijn hoogtepunten in die week. Het bijzondere is dat je echt iets voor hem voelt; net of hoort hij bij ons gezin.”

Erbarmelijke omstandigheden
Het raakte Leendert diep dat mensen in Tanzania in zulke erbarmelijke omstandigheden moeten leven. “Aan de andere kant zijn er weinig mensen die ongelukkig zijn. Ook omdat ze in hun hart geloven dat God bij ze is, en voor ze zorgt. In die zin draait gelukkig zijn bij ze niet om het hebben van dingen. Ze hebben God, zijn gezond en hebben een dak boven hun hoofd.”

Slavernij
Sommige situaties waren nauwelijks te bevatten. Zo maakte Leendert ‘een vorm van slavernij’ mee in een steengroeve. “Vrouwen, mannen en kinderen bikken er 7 dagen per week steentjes, 12 uur per dag. Alleen op zondagochtend zijn ze even vrij om naar de kerk te gaan.” Volgens Leendert lossen ze met dit werk een soort lening af die in feite nooit valt af te lossen. “Ze zitten daar compleet vast en kunnen geen kant op.” Het ging de Muskathlon-deelnemers erg aan het hart. “Om hun omstandigheden iets te verbeteren hebben we als groep geld ingezameld, zodat deze mensen regenjassen konden aanschaffen, betere hamers en werkhandschoenen.”

Vleugels
Het parcours voor de halve marathon (21 km) was zwaar, met veel kuilen in de weg en heel veel hoogtemeters. “Ik kreeg echter vleugels door wat ik de dagen ervoor allemaal had gezien. Bovendien liepen de kinderen daar gewoon mee. Ze doen daar immers alles lopend; het liefst rennend, anders duurt het ze veel te lang voor ze van de ene op de andere plek zijn.”

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden