‘Klik’ schept een bijzonder schilderij in Ermelo Centraal

Wim Offenberg, Sarah Scholts en Wijbe Bekkema.
Wim Offenberg, Sarah Scholts en Wijbe Bekkema.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Wijbe Bekkema, Wim Offenberg en Dorpsdichter Sarah Scholts. Sinds Wim van Ee aan Wijbe vroeg een schilderij te maken voor stationsrestauratie Ermelo Centraal in het kader van ‘Kunst tussen de rails’, heeft het drietal een bijzondere band opgebouwd. Dit door naar elkaar te luisteren, de wil om elkaar aan te willen voelen en elkaar te stimuleren. Het resulteerde in het schilderij ‘De Intercity’ met een pakkend gedicht van Sarah. 

Vanmiddag, vrijdag 25 oktober, werd het schilderij onder grote belangstelling onthuld. Belangstellenden kunnen het schilderij gedurende een maand bewonderen en het bijbehorende gedicht lezen. 

Psychisch erg gesteund
Wijbe gaf in zijn toespraak op een warme manier aan zich psychisch erg gesteund te voelen nadat hij de opdracht had aangenomen. Want dat maakte dat hij een creatief proces kon doorlopen om het schilderij te maken dat nu de wand siert in Ermelo Centraal. “De snelheid van de trein vliegt van het doek af”, zo is Wijbe erg tevreden over het eindresultaat. ” Spontaan uitte hij zijn dankbaarheid richting Wim Offenberg met de woorden: “Daarom vind ik dat wij samen dit schilderij hebben gemaakt.”

Schilderen vanuit emotie
Wim op zijn beurt zei onder meer dat Wijbe een kunstenaar is die schildert vanuit zijn gevoel en emotie. “Zo is het ook met dit schilderij gegaan. Hij wilde dit graag maken en liep er behoorlijk tegenaan te hikken. Ik zei: Laat het bij je bezinken , je kan het, maar het moet eerst bij je landen Deze gesprekken vonden zelfs midden op de rijweg in de Dr. Schreurerlaan plaats!”

Gedicht
Dorpsdichter Sarah vertelde dat Wijbe haar uitnodigde om een gedicht te schrijven bij het schilderij. “Oké” zei ik, “Maar dan ga ik het schrijven zonder het schilderij gezien te hebben, op basis van jouw verhaal erover.” En zo gebeurde het.

Stil van
“Hij vertelde me dat het schilderij ‘De Intercity’ heet, over hoe het schilderij tot stand gekomen was en ook over wat kunst in z’n algemeenheid betekent voor hem. Ik luisterde en vormde me een beeld van het schilderij. Vervolgens nam ik twee weken de tijd om dat beeld in woorden te vatten. Toen het gedicht af was (de laatste regels schreef ik letterlijk in de trein), ben ik op mijn rode fiets weer richting Wijbe gegaan. Praatje, bakje koffie en toen kwam het moment waarop ik het schilderij ging zien. Vervolgens las ik mijn gedicht voor. We waren er allebei stil van hoe het schilderij en het gedicht bij elkaar bleken te horen.”

  • “Klungelig omhelsden we elkaar. Dat is dus wat kunst doet met een mens…”

De kunst van het reizen

Voorbij gaan de ramen
langs Ermelo Centraal
gehaaste passanten
elkaars figuranten
gedachteloos samen
in hetzelfde verhaal.

Op reis over grenzen
Wat weet jij ervan?
wil jij altijd doorgaan
niet liever eens stilstaan
vertraging juist zoeken
weet dat je het kan.

Want al dendert het leven
voorbij je perron
er is het verbeelde
de kracht van ’t verstilde
Kunst reikt het je aan
als een veilig station.

Sarah Scholts

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen