LHBTI’ers in Ermelo voelen zich gesteund door regenboogvlaggen tijdens Coming Out-dag

Enthousiaste en tevreden gezichten op Coming Out-dag, vrijdag 11 oktober in Ermelo. Bij Welzijn Ermelo aan het Raadhuisplein verzamelden zich zo’n 25 Ermelo’ers en Harderwijkers. Met regenbooggebakjes en -vlaggen vierden zij dat je -ook in Ermelo- jezelf mag zijn en moet kunnen zijn wie je wil zijn, of bent, speciaal als LHBTI’er.

Overal in het dorp hingen vrijdag regenboogvlaggen. Van slager Uit de Bosch tot de Zendingskerk aan de Harderwijkerweg en ‘Kaneel en Kruimels, Peacocks en het station van Ermelo. Tientallen Ermelose ondernemers gaven gehoor aan de oproep van Progressief Ermelo en Stichting Village People om vrijdag in Ermelo de regenboogvlag uit te hangen. Zelfs de molen kleurde regenboogkleuren. Daar hingen burgerlijk ongehoorzame leden van de LHBTI-stichting Village People zelf een vlag op bij de ingang van de molen.

Dit bericht de organisatie van Coming Out-dag in Ermelo. Met fotoreeks.

Mooie opkomst
Jaantje Vink, steunfractielid en woordvoerder van Progressief Ermelo was blij met de opkomst in Pinel: “Gelijke behandeling en respect voor anderen, artikel 1 van onze Grondwet, vinden wij heel belangrijk. In het bijzonder voor LHBTI’ers. Daar moeten we elkaar aan blijven herinneren. Als gemeente hebben we een belangrijke rol in sociale acceptatie, iets dat onze wethouder De Haan soms nog ontkent. Maar daar willen wij hem graag wat meer op gaan aanspreken. De gemeente Ermelo kan zich best wat gerichter inzetten voor de LHBTI’ers in ons dorp. Het COC heeft berekend dat 4 tot 7% van de mensen LHBTI is. Dat is in Ermelo een flink aantal: zo’n 1.100 tot 1.900 mensen, een substantieel deel van onze inwoners waar we rekening mee moeten houden. We mogen daar als Ermelo’ers best wat minder vooroordelen, intimidatie en discriminatie over hebben. Daar moeten we gezamenlijk aan werken en mensen op aanspreken. We moeten het samen doen.”

Uit de taboe
Mariëtte Raap van Village People is het daar namens de LHBTI-stichting mee eens: “Alleen al in Ermelo, Harderwijk, Putten en Nunspeet zijn van de 100.000 mensen er 4.500 tot 7.500 LHBT of I. Dat is heel veel en daar organiseren wij als Village People graag ontmoetingsmogelijkheden voor. Onder meer in de MESS in Harderwijk. We worden daarin al ondersteund door de provincie en gemeente Harderwijk en zouden dat ook heel graag meer in Ermelo willen doen. Als LHBTI’ers mogen we veel zichtbaarder worden. Veel LHBTI’ers op de Veluwe zijn bang om uit de kast te komen en er is in onze regio nog steeds veel angst voor homo- en biseksualiteit. Om nog maar niet te spreken van de mening over transgenders of mensen die interseksueel zijn. Het is nog veel teveel een taboe en daar moet écht verandering in komen. Daarom is het geweldig dat zoveel mensen op deze Coming Out-dag de vlag uithangen en hier aandacht voor hebben. Want iedereen mag uit de kast komen op de Veluwe!”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden