Ingebroken bij 88-jarige in Ermelo: “Ik wil het gewoon even kwijt”

Adriaan van Holten met de bewuste klok.
Adriaan van Holten met de bewuste klok.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Op 29 september 2019 woont Adriaan van Holten (88) met zijn 84-jarige vrouw, 60 jaar in een huurhuis in Horst & Telgt, in het buitengebied van Ermelo. Het wordt een jubileum met een enigszins zwart randje. Want voor de derde keer is er bij hun ingebroken. De laatste keer was fors. Het hele huis was overhoop gehaald. “Ik wil het even kwijt”, doet Van Holten zijn verhaal om het gebeurde beter te verwerken.

Boos voelt Van Holten zich niet eens, angstig of onveilig ook niet echt. “Ik probeer er niet in te blijven hangen. Want als je dat doet ga je er helemaal kapot aan. Ik denk maar bij me zelf: ‘Laat ik de andere kant maar boven draaien; het kan altijd erger. Als arme duvels het gedaan hebben dan kan ik het ook nog begrijpen. Het is immers ongelukkig dat een mens van armoe moet stelen?”

22 over 12
Van Holten laat een klok zien, die het echtpaar als huwelijkscadeau kreeg. De wijzers zijn stil blijven staan op 22 minuten over 12 in de nacht. Dit is voor hem het bewijs dat op dat tijdstip de inbraak plaats heeft gevonden. “Ze hebben de achterkant eraf gehaald om te kijken of er iets inzat en daarbij de batterij er ook uitgehaald.” Niet dat de inbrekers er iets van waarde vonden overigens.

‘Alle kasten losgetrokken’
De laffe inbraak vond plaats in de nacht van 16- op 17 september. Het echtpaar was niet thuis. De inbrekers forceerden een uitzetraam van de keuken aan de zijkant van het huis, en kropen naar binnen. “Alle kasten waren losgetrokken. Ze zijn werkelijk overal geweest, in de kamer, de kelder tot boven. Alleen niet binnen aan de voorkant van het huis, dat ligt teveel in het zicht.”

Hongaars geld
De onverlaten gingen er in ieder geval met een kostbare gouden armband van zijn vrouw vandoor, die zij ooit van haar moeder had gekregen. “Ook de kralenketting die ze van mij had gekregen hebben ze meegenomen.” Ook een oude tekendoos werd opengebroken. “Daar had ik een heleboel lege portemonnees in opgeborgen. In eentje bewaarde ik Hongaars geld ter waarde van ongeveer 150 euro, dat hebben ze meegenomen.”Wrang lachend: “In een andere portemonnee bewaarde ik waardebonnen van de Plus met een specimen van een 50 eurobiljet. Dat zal een actie zijn geweest toen de gulden overging naar de euro. Die hebben ze laten zitten.”

Iets ergs gebeurd
Tijdens de inbraak waren Van Holten en zijn vrouw niet thuis. Vanwege familie-, dokter- en ziekenhuisbezoek overnachtten zij elders. Toen zij thuiskwamen leek alles net als voor hun vertrek. “Onze dochter belde ons bij thuiskomst dat ze even langskwam, want er was iets erg gebeurd tijdens onze afwezigheid, vertelde ze. Toen hoorden wij dat een buurman verderop een trap had zien staan bij de achterdeur. Die was trouwens te kort om bij het slaapkamerraam naar binnen te komen. De man vermoedde inbraak en nam contact op met mijn dochter.” Waarop de politie werd ingeschakeld. Pas toen deze rapport had opgemaakt toog de dochter aan het opruimen. “Dus toen we thuis kwamen was alles netjes, al viel het ons wel op dat niet alles meer op dezelfde plek stond.”

Kroketten en bitterballen
De eerste 2 keer bleef de inbraak ‘beperkt’ tot de garage. Eén keer was zijn vrouw zelfs thuis. De inbrekers gingen zo gehaaid te werk dat ze er niets van heeft gemerkt. De buit? “Beide keren gereedschap, kroketten en bitterballen.”

Geen bunker
Van Holten wil van zijn huis geen bunker maken. “Ze bedenken toch altijd weer wat om eventueel binnen te komen.” Wel gaat hij ervoor zorgen dat aan alle kanten van het huis verlichting komt die aanspringt als er iemand in de buurt komt. “Dat heb ik al, maar aan de kant waar is ingebroken niet. Aan de andere kant vermoed ik dat ze de verlichting hebben vernield, want die is stuk.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen