Stichting HEST Ermelo, Putten, Garderen bij Radio Gelderland

Vrijwilliger Suus Meddens (rechts) en nabestaande Annemarie Nonnekes.
Foto: Mieke van Zelderen

Radio Gelderland besteedt op zaterdag 24 augustus in het sociaal-maatschappelijke programma Gelderland Helpt aandacht aan Stichting HEST. Presentatrice Xandra Rakier gaat die dag van 12.30 tot 13.00 in gesprek met vrijwilliger Suus Meddens en nabestaande Annemarie Nonnekes over hun ervaringen met HEST.

Hulpgroep Ernstig zieken en Stervenden Thuis
HEST staat voor Hulpgroep Ernstig zieken en Stervenden Thuis en is actief in Putten, Ermelo en Garderen. Vrijwilligers van HEST helpen stervenden en hun naasten door ’s nachts een wakend oog en zorgende hand te bieden. Voor dit mooie werk is de stichting permanent op zoek naar vrijwilligers. Het radioprogramma biedt graag een podium aan een organisatie als HEST, die vrijwilligers optimaal inzet om mensen in een cruciale situatie in hun leven zo goed mogelijk te begeleiden.

‘Ik gun het iedereen’
Suus Meddens is een van die hulpverleners. Een publicatie over HEST eind vorig jaar raakte bij haar een gevoelige snaar en ze meldde zich aan als vrijwilliger. “Ik gun het iedereen, als het kan, om thuis op een rustige en waardige manier te kunnen sterven”, licht Suus toe. Afgelopen juni nam Suus als vrijwilliger voor één nacht de zorg uit handen van Annemarie Nonnekes (74) die, na jaren van zware zorg voor haar ernstig zieke man Peter, aan het eind van haar krachten was.

“Ik sliep met de oren open”, vertelt Annemarie. “Maar op een gegeven moment slaap je niet meer. Een lieve zuster van Icare opperde toen om een vrijwilliger van HEST in te schakelen. Nog diezelfde dag kwam Suus. Ik was zó uitgeput, maar zij gaf mij het vertrouwen dat er die nacht goed op mijn man gepast werd. Ze zou roepen als dat nodig mocht zijn. Dat gaf mij rust. Ik heb die nacht heel goed geslapen; dat had ik heel hard nodig. Uiteindelijk is de hulp van HEST maar één keer nodig geweest, maar dat was voor mij een waardevol moment. Een paar dagen later is Peter overleden.”

Voor iedereen en gratis
Stichting HEST is er voor iedereen en de hulp is gratis. Er is geen traject van indicatiestelling nodig. Als er een vrijwilliger beschikbaar is, kan HEST direct handelen. Het verhaal van Suus en Annemarie laat zien dat een hulpvraag nog dezelfde dag gehonoreerd kan worden. Hoe meer vrijwilligers de stichting beschikbaar heeft, hoe groter de kans daarop is.

Beide vrouwen hoeven niet zo nodig op de radio, maar meer aandacht voor HEST vinden ze beiden belangrijk genoeg om hun schroom aan de kant te zetten. Xandra Rakier zal met dit gesprek de luisteraars duidelijk maken wat HEST doet en wat ervoor nodig is om hoogwaardige zorg te kunnen blijven bieden. Luisteraars die zich aangesproken voelen, mogen reageren. Zo wordt het een interactieve uitzending.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden