Viltkunstenaars exposeren in bezoekerscentrum bij schaapskooi Ermelo

Foto: Eigen foto

In de maanden augustus en september 2019 is in bezoekerscentrum Ermelosche Heide bij schaapskooi Ermelo het viltkunstwerk te bewonderen van viltkunstenaars Anneke Troost en Judith Hofstee.

Eeuwenoud ambacht
Meer dan twintig jaar zijn ze gefascineerd door dit eeuwenoude ambacht. Vilt, met de hand gemaakt van schapenwol, is een prachtig materiaal om mooie kunstobjecten tot stand te brengen. Maar ook is het heel geschikt voor accessoires voor in huis, kleding en sieraden. De viltobjecten worden vaak gecombineerd met schilderingen, hout en andere verzamelingen uit de natuur. Met deze expositie worden de vele mogelijkheden getoond van schapenwol. Judith en Anneke zijn ook betrokken bij de nieuwe verlichting voor het bezoekerscentrum. Bezoekers kunnen het resultaat van hun creativiteit bewonderen; van ruwe gesponnen wol zijn grote, open lampen gemaakt en boven hangen lampen met gevilte kappen.

Viltworkshops
Anneke Troost en Judith Hofstee zijn al jaren de vaste docenten voor de viltworkshops bij de schaapskooi. Het hele jaar zijn er gedurende de schoolvakanties inloopmiddagen vilten. De workshops vacht vilten zitten meestal vol; na een dag van hard werken, gaan deelnemers met een eigen gemaakt kleed naar huis. Ook verzorgen ze op aanvraag groepsworkshops in het bezoekerscentrum.

Anneke Troost
“Met de handen bezig zijn is genieten voor mij. Schapenwol in plukken neerleggen, nog een laag wol plukken, erop leggen, dan de wol natmaken, lucht eruit duwen, zeep aan de handen en dan de wol heel zacht gaan bewerken middels wrijving. Door het vocht en de beweging grijpen de wolvezels in elkaar. Dit boeiende proces van het in elkaar grijpen van wolvezels heet vilten en met deze techniek uit ik me graag in verschillende wandpanelen en viltobjecten. Ruim 20 jaar geleden raakte ik in de ban van deze techniek, naast mijn andere textiele interesses die mij van jongs af aan met de paplepel zijn ingegoten door mijn moeder. Het is elke keer weer een verrassing wat er uit mijn handen komt. Ik gebruik graag sprekende kleuren, maar kan ook intens genieten van de natureltinten van de schapenwol. Het combineren van vilt met een schildering, hout of keramiek spreekt me erg aan. De laatste tijd vilt ik vooral vanuit mijn gevoel, laat mijn handen gaan en kijk wat eruit komt. Dit doe ik in het platte vlak, maar ook ruimtelijk. Grote werkstukken, maar ook sieraden. Het vilten van en vanuit een schapenvacht vind ik helemaal geweldig. Het pure product heeft zoveel te bieden. Eenvoud is ook een woord wat je in mijn werk terugvindt. Met deze expositie hoop ik de mensen de vele mogelijkheden van schapenwol te laten zien en zo mijn passie te delen met anderen. Mensen vinden het verbazingwekkend dat wol zo verwerkt kan worden als ze de viltobjecten zien”.

Judith Hofstee
“Twintig jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met vilten. Ik ben nog steeds gefascineerd door dit eeuwenoude ambacht. Vormen intrigeren mij, organische vormen, vormen uit de natuur. Ritme, herhaling en compositie zijn hierbij cruciaal. Ik werk vanuit mijn eigen belevingswereld en mijn blikveld als kunstenaar. De natuur en mijn verwondering voor de prachtige natuurlijke vormen zijn hier onderdeel van. Ik struin graag rond, raap objecten op en verzamel van alles uit de natuur. Ik houd ervan om met materialen en beelden uit de natuur te werken. Dit leidde tot de fascinatie bij mij om viltwerk te combineren met andere materialen. Naast deze kunstobjecten vilt ik accessoires voor in huis, kleding en sieraden. Een aantal voorbeelden is in deze expositie te zien. Vilt, met de hand gemaakt van schapenwol, is een prachtig materiaal met oneindig veel uitdrukkingsvormen en mogelijkheden om te verwerken.

Bereikbaar
Bezoekerscentrum bij schaapskooi Ermelo is gelegen aan de Postweg 50, Ermelo. Met de auto alléén te bereiken via de Drieërweg, tussen Ermelo en het buurtschap Drie. Tel. 0577-407254. Meer informatie op www.schapedrift.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen