Landelijke primeur UWOON: nieuwste generatie PVT-panelen voor het eerst toegepast op bestaande woning in Ermelo

Foto: UWOON

Een woning van woningcorporatie UWOON aan de Kievitstraat in Ermelo heeft de primeur in Nederland. Het is de eerste bestaande woning die is voorzien van de nieuwste generatie PVT-zonnepanelen.

Dit bericht UWOON donderdag 11 juli.

Met deze panelen blijven de radiatoren in de woning in gebruik en is het verwachte rendement 15% hoger dan met andere zonnepanelen. De Ermelose woning wordt met dit nieuwe systeem gasloos en wellicht zelfs ‘nul op de meter’ (NOM). Op 10 juli is er voor de bewoners van deze ‘Wijk van de Toekomst’ een feestelijke barbecue georganiseerd.

Zeer innovatief
De PVT-panelen combineren het opwekken van stroom met het gebruiken van warmte voor het verwarmen van tapwater. Dergelijke panelen zijn al langer verkrijgbaar, maar de panelen die UWOON nu test zijn zeer innovatief. Ze hebben aan de achterzijde een kunststof mat gevuld met glycol. Deze zorgt op zonnige en warme dagen voor warm water in keuken en badkamer. Op bewolkte en winterse dagen helpt de warmtepomp een handje. Deze pomp draait op zonne-energie van de panelen. De kunststof matten koelen op warme dagen de zonnepanelen waardoor deze 15% meer energie opwekken. De PVT-panelen zijn een vinding van Viridi Energie dat ze in Zwolle produceert.

Investeren in verduurzaming
UWOON investeert al vele jaren in verduurzaming van haar woningbezit. In 2018 besteedde de corporatie € 1,6 miljoen aan energiebesparende maatregelen en investeerde € 2 miljoen in zonnepanelen. UWOON biedt huurders een aantrekkelijk plan voor plaatsing van zonnepanelen op huurwoningen die daarvoor geschikt zijn. Nieuwbouwplannen van de corporatie hebben gasloos bouwen als uitgangspunt, terwijl energieneutraal bouwen een streven is.

Proeftuin 
De wijk Ermelo-West is voor UWOON een proeftuin voor het toepassen en testen van duurzame technologie. Sinds 1 jaar is er een proefwoning met infraroodverwarming die verbluffende resultaten boekt. Deze is nog voorzien van traditionele zonnepanelen. De proefopstelling met nieuwe generatie PVT-panelen is bedoeld om de resultaten van deze technologie in de praktijk te testen. Vooral het feit dat de PVT-techniek goed toepasbaar is op bestaande bouw is voor UWOON interessant. De komende jaren wil de woningcorporatie de wijk Ermelo-West (totaal 400 woningen) volledig gasloos maken. De provincie Gelderland ondersteunt dit initiatief met een subsidie van € 4,4 miljoen euro. Van dit bedrag krijgt UWOON de helft ter beschikking.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden