Stichting Salem Ermelo nog steeds ‘springlevend’

Klaas Mollema, voorzitter van Stichting Salem Ermelo.
Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

Onlangs verschenen er in de pers berichten over de opheffing van de Stichting Steunfonds Salem. Verwar deze stichting echter niet met Stichting Salem Ermelo.

Dit bericht Stichting Salem Ermelo.

Stichting Steunfonds Salem was een steunstichting ten behoeve van het voormalig Astmacentrum Salem, Julianalaan 27 te Ermelo. Het Astmacentrum heeft in 2016 haar activiteiten gestaakt, waardoor ook de rol van het steunfonds Salem hiervoor eindigde.

Stichting Salem Ermelo
De Stichting Salem Ermelo bestaat al sinds de oprichting van het ziekenhuis Salem in Ermelo eind 19e-eeuw. Ze was de feitelijke eigenaar van het ziekenhuis en de omliggende gronden. Nadat in juni 1987 het nieuwe ziekenhuis st.Jansdal in Harderwijk werd geopend, betekende dat tegelijkertijd de sluiting van de ziekenhuizen Pius en Boerhaave in Harderwijk en Salem in Ermelo. Op een deel van de vrijkomende grond in Ermelo verscheen een nieuwe woonwijk en een ander deel werd het zorgpark Salem. Hier werden zorggebouwen gevestigd: het Willem Holtrop Hospice, het Gezondheidscentrum Ermelo, het Astmacentrum Salem, dagbesteding het Speulder, Tandzorg Dental Clinics Ermelo en onlangs het Buurtzorgpension.

Steun voor medische projecten
De opbrengst, zoals rente, huur- en erfpachtgelden, van de gelden, die na de fusie tot het ziekenhuis st. Jansdal, resteerden in de stichting Salem Ermelo, worden sindsdien jaarlijks besteed aan steun voor medische projecten wereldwijd. Een voorbeeld hiervan is de steun die de stichting geeft aan de Ghana-groep van het ziekenhuis st. Jansdal, waardoor in de loop der jaren in Drobo, Ghana een volwaardig ziekenhuis is ontstaan, St. Mary’s Hospital. Daarnaast ondersteunt de stichting Salem Ermelo de laatste jaren ook meer en meer maatschappelijke projecten in de regio Noord-West Veluwe.

  • De stichting Salem Ermelo hoopt haar activiteiten nog voor een lange reeks van jaren te kunnen voortzetten.

Belofte maakt schuld: 240 woningen bouwen voor jongeren & starters

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden