Nieuw boek van Hans Alblas uit Ermelo: ‘Christus alleen’

Hans Alblas.
Hans Alblas.
Foto: Grietje-Akke de Haas

“De kracht van het christelijk geloof zit in niemand minder dan Jezus Christus”, zegt Hans Alblas, de freelance spreker, bijbelleraar en geestelijk begeleider uit Ermelo. Het bijzondere aan Alblas is dat hij niet andere manieren van geloven wil afvallen. Hij gunt het mensen echter zo om te ervaren wie de echte bron van het leven is. Daarom daagt hij de mensen uit: “Heb jij Jezus wel een kans gegeven Hem te ervaren zoals Hij werkelijk is?”

Hans Alblas neemt lezers in zijn nieuwe boek ‘Christus alleen’ mee op ontdekkingstocht in gedeelten uit de brief van de apostel Paulus aan de Kolossenzen. Paulus was als Jood een Romeins staatsburger, die deel uitmaakte van de eerste generatie christenen na de dood van Jezus Christus in het jaar 33. Deze gemeenschap die uit Joden en niet-Joden bestond, was tot het geloof gekomen in Christus.

Onderschat ik Hem niet?
Hans Alblas weet nog goed hoe hij werd gegrepen door Kolossenzen 1, vers 15 tot en met 20 (zie onder). “De verzen zijn een loflied op Jezus Christus, en werd waarschijnlijk in die tijd gezongen. Ik dacht: ‘Heb ik eigenlijk wel door wat hier geschreven is over Jezus, onderschat ik Hem niet?’ Het ging mijn voorstellingsvermogen te boven. Dat vormde voor mij de trigger om Hem beter te leren kennen. Ik ben dit gedeelte zelfs uit mijn hoofd gaan leren. Gaandeweg ben ik erover gaan preken, zo onder de indruk was ik ervan.”

Te groot voor woorden
Dezelfde ervaring had Alblas met andere delen uit Kolossenzen. “Toen ik erover preekte merkte ik dat het ook iets teweeg bracht bij de mensen. Dat was voor mij de belangrijkste innerlijk motivatie om ermee aan de slag te gaan, met als drijfveer anderen iets mee te geven.” Eenvoudig om te begrijpen is Kolossenzen 1, 2 en 3 niet, het gedeelte waarover het door Alblas geschreven boek gaat (zie kaders). Alblas denkt het boek zo te hebben geschreven dat de lezer echt begrijpt wat hij of zij ermee zou kunnen in zijn of haar leven. Zelf is Jezus hem erg dierbaar geworden. “Zo dierbaar zelfs dat het bijna te groot is voor woorden. Jezus is de grootste liefde van mijn leven; een liefde die alles bepaalt in mijn leven.”

Paradox
Wat heeft het Alblas opgeleverd? Een vraag die bijna iedereen op de lippen brandt. “We moeten af van de vraag ‘Wat levert het mij op’. Paulus zegt dat alles om Christus draait. De eerste vraag moet dus zijn ‘Wat levert het God op?’. Het belangrijkste is dat God tot Zijn doel en Zijn eer komt. Het mooie is de paradox ervan. Het lijkt erop dat je er veel bij verliest, eigenlijk alles: je geeft jezelf op. In wezen krijg je er veel meer voor terug. Hoe meer je je op God richt, hoe meer blijdschap je ontvangt. Het is mijn eigen keuze deze weg te gaan. Ik word er niet rijk van en moet er best wel dingen voor opgeven. En toch kom ik bijna elke dag thuis met een diep gevoel van voldoening. Wat ik mag betekenen voor mensen en God, geeft mij een diep gevoel van blijdschap te midden van alles. De paradox is opnieuw; daar doe ik het niet voor.”

Loflied op Jezus Christus 
Beeld van God, de onzichtbare, is Hij, eerstgeborene van heel de schepping: in Hem is alles geschapen, alles in de hemel en alles op aarde, het zichtbare en het onzichtbare, vorsten en heersers, machten en krachten, alles is door Hem en voor Hem geschapen. Hij bestaat vóór alles en alles bestaat in Hem. Hij is het hoofd van het lichaam, de kerk. Oorsprong is Hij, eerstgeborene van de doden, om in alles de eerste te zijn: in Hem heeft heel de volheid willen wonen en door Hem en voor Hem alles met zich willen verzoenen, alles op aarde en alles in de hemel, door vrede te brengen met zijn bloed aan het kruis.

(Kolossenzen 1 vers 15 t/m 20 uit de Nieuwe Bijbelvertaling)

Te koop
Het boek ‘Christus alleen’ van auteur Hans Alblas uit Ermelo telt 143 pagina’s en is voor € 13,95 te koop bij boekhandels Riemer en Walinga en Evita in Ermelo. Daarnaast is het boek verkrijgbaar als paperback, e-book en luisterboek via www.omnicus.nl/winkel

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen