Jan Kleine Deters Tuinmachines Ermelo stopt ermee

Foto: Grietje-Akke de Haas

Vandaag, zaterdag 2 maart, hebben Jan Kleine Deters (bijna 68), en zijn vrouw Plony (60) om 12.00 uur de deur van hun bedrijf in tuinmachines aan de Horsterzoomweg 20 in Ermelo, definitief achter zich dichtgetrokken. De riante schuur waaruit de verkoop plaatsvond krijgt een andere bestemming, Het dealerschap van de tuinmachines is overgenomen door Bert Verhoef Landbouwmechanisatie aan de Telgterweg 215.

‘Mijn meissie’
Jan en Plony zijn blij dat een verkooppunt voor tuinmachines behouden blijft voor Ermelo. “Wij waren namelijk de enigen in Ermelo.” Hoewel Jan het meeste plezier had van het bedrijf, -“Ik deed het handwerk en mijn meissie de administratie”-, was stoppen een bewuste keuze. “Er is meer als werken in het leven. En er is hier nog meer dan werk zat”, doelt Jan op de idyllische plek in het buitengebied van Horst waar ze wonen. In de ruime tuin viert de natuur hoogtij. Wat dat betreft kan de TV wel uit. Want er valt genoeg te zien, spotten ze marters, bleven ze veel genoegen aan de diverse vogelsoorten en worden ze misschien binnenkort ‘de trotse ouders’ van uiltjes.

Geen doorsnee verkoper
Jan en Plony starten hun bedrijf Jan Kleine Deters Tuinmachines in 1995. “Eigenlijk bestaat het bedrijf al langer, want daarvoor verkochten we door de achterdeur.” Een doorsnee verkoper was Jan niet. In de eerste plaats zullen veel klanten hem missen om zijn geweldige verhalen. Zit hij namelijk op de praatstoel, dan hang je zo aan zijn lippen, zo boeiend kan hij vertellen. Wat alles te maken heeft met zijn vindingrijkheid en de creativiteit in het bedenken van oplossingen.

Uit de brand geholpen
Zo heeft Jan menig klant uit de brand geholpen die om welke reden dan ook, slecht ter been waren en een zitmaaier niet meer konden bedienen. En dat terwijl ze dat toch graag wilden. “Ik bouwde de zitmaaier op die manier om dat ze er toch mee overweg konden.” Het sleutelen leerde Jan op jonge leeftijd. “Op de lagere school had ik al een Kaptein Mobyletje, en later op de ambachtsschool een motor. Het sleutelen geeft mij heel veel voldoening.”

Een partij rook
De tuinmachines zijn niet zelden voer voor smeuïge verhalen op feestjes en partijen. Zoals die keer dat er te veel olie in de machine zat. “De tuinman kwam het pad oprijden, maakte een bochtje en er komt me toch een partij rook uit de machine. Je zag die hele man niet meer. Wat was die geschrokken.”

Genoeg te genieten
Grootse plannen hebben Jan en Plony niet om hun vrije tijd te vieren. Op de plek waar ze wonen valt immers meer dan genoeg te genieten. Bovendien hebben ze hun 3 kinderen en 5 kleinkinderen. Daarnaast heeft Jan nu weer meer tijd voor zijn motoren, een grote hobby van hem.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen