Ga in Museum Het Pakhuis Ermelo met wolvenkunst aan de slag

Foto: Eigen foto

‘Kom naar het museum en werk met Ermelose kunstenaars.’ Met dat idee heeft museumdirecteur Germa Greving contact gezocht met het Ermelose kunstcollectief StEK. In de voorjaarsvakantie kun je in het museum aan de slag met verf en klei.

Wolven in Ermelo
Een aantal Ermelose kunstenaars exposeren momenteel in museum Het Pakhuis. De werken sluiten aan bij de expositie WOLF. “Veel mensen zijn geïntrigeerd door de nieuwkomer op de Veluwe”, vertelt Greving. ,,We kennen de wolf vooral uit films en verhalen. De kans dat je een wolf kunt vastleggen in de Ermelose natuur is nog klein, maar wie een bezoek brengt aan het museum komt oog in oog te staan met een viertal wolven.”

WOLF en kunst
Van oudsher worden dieren in de kunst weergegeven, denk maar aan de prehistorische grottekeningen. Dieren vormen een belangrijk onderdeel in het leven van de mens, als huisdier, als voedingsbron, maar ook als symbool voor rijkdom. In de kunst vormen dieren ook vaak een symbolische betekenis. Zo is de uil in het oude Griekenland symbool voor wijsheid en staat de hond voor trouw of waakzaamheid. En de wolf? Dit roofdier is vooral synoniem voor het boze; voor degene die de kudde verstoort en voor vraatzucht. Maar in de Grieks-Romeinse cultuur bewaarde men vooral goede herinneringen aan de wolf. Het was immers een wolf die Romus en Remulus, de stichters van stad Rome, in leven hield en opvoedde.

Workshops in het museum
Ermelose kunstenaars nemen bezoekers mee om samen te kijken naar kunstwerken en gaan vervolgens aan de slag met verschillen materialen. Natuurlijk is er ook tijd om de tentoonstelling te bezoeken. Daar is ook de rol van de wolf in de geschiedenis te vinden en maken kinderen kennis met sprookjeswolven.

Zaterdag 23 februari 
Kom op zaterdag 23 februari schilderen met de Ermelose kunstenaars van StEK tussen 14.00 en 16.00 uur. Leer eerst goed te kijken naar kunst in Het Pakhuis en daarna zet je je eigen penseel op papier. Zie jij de wolf als een fascinerende nieuwe buur of als een gevaarlijk roofdier? Leg je eigen kijk op de discussie rondom de wolf vast in je werk.

Woensdagmiddag 27 februari
Op woensdagmiddag 27 februari vanaf 14.00 uur kunnen jong en oud onder begeleiding van StEK aan de slag met klei en brooddeeg. Er staan prachtige beelden van wolven in het museum. Hoe ziet jouw wolf er uit? Wie liever speurt naar wolvensporen, kan zijn hart ophalen met de tamponneer-workshop. Geschikt voor alle leeftijden.

Kijk voor het volledige voorjaarsprogramma op http://www.hetpakhuisermelo.nl/programma

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden