Margriet- en Ireneschool onderzoeken: ‘Hoe energiebesparend zijn winkeliers in Ermelo?’

Nog niet alle winkeliers in hartje Ermelo zijn energiebesparend genoeg bezig. Dat is de conclusie van de leerlingen van groep 8 van de Irene-en Margrietschool. Zij benaderden deze week de winkeliers in het centrum over de bordjes OPEN/DICHT voor op de deur.

Stichting Natuur- & MilieuPlatform (NMP) Ermelo biedt al jarenlang de bordjes aan, aan de winkelier, als het te koud wordt om de winkeldeuren open te houden. Zo weet de klant dat de winkel open is. Waardoor niet alleen de warmte behaaglijk binnen blijft, maar de ondernemers ook kostbare energie bespaart.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Presentatie
Vanmiddag, vrijdag 15 februari, presenteerden de leerlingen hun bevindingen aan het NMP én Evelien Kars, raadslid van Progressief Ermelo. De twee scholen hadden elk een deel van de winkeliers in het centrum voor hun rekening genomen.

Onderzoek
De leerlingen van de Margrietschool concludeerden dat de meeste winkeliers niet aan het milieu denken. Twaalf winkels volgens hen wel: “Want die hadden een bordje op de deur, 22 niet echt, 6 wilden niets zeggen of waren dicht.” De leerlingen van de Ireneschool onderzochten 34 winkels. Daarvan hadden 17 geen bordje, hadden 6 winkels de deuren open en 11 de deuren dicht. Bijzonder was daarnaast de conclusie van de leerlingen van de Ireneschool dat eenmanswinkels de deuren meestal dicht hebben en winkelketens de deuren open.

28 open, 44 dicht
Ruud de Jong van de werkgroep Duurzaamheid van het NMP, zei dat met van koude dagen 28 winkels de deuren open hadden en 44 de deuren dicht. Dat maakt hij op uit de bevindingen van zijn collega-vrijwilliger Otto Volgenant, de aanjager van de actie van de bordjes OPEN/DICHT, onlangs. In vergelijking met 11 december 2018 betekent dit dat 7 winkels de deur van open naar dicht deden, 4 winkels de deur van dicht naar open en dat 6 winkels van geen bordje naar wel een bordje op de deur hebben.

Onder de indruk
Net als de vrijwilligers van het NMP was ook Evelien Kars onder de indruk van de manier waarop de leerlingen zich in het onderzoek hadden vastgebeten. “Op woensdag 6 maart is er een bijeenkomst voor winkeliers en horecabedrijven over energie besparing. Ik ga jullie resultaten zeker met ze delen. Ook ga ik benadrukken dat jullie het belangrijk vinden dat ondernemers actief bezig moeten zijn met energie besparen.”

Warmetruiendag
NMP Ermelo organiseerde het onderzoek voor de leerlingen in het kader van de Warmetruiendag, vandaag 15 februari. Het is de dag dat Nederland energieverspilling te lijf gaat door de verwarming lager te zetten en energiebesparingssuccessen te delen.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen