Heksenkring Ermelo e.o. welkom in Harderwijk, maar niet vanavond

Monique Le Grand.
Monique Le Grand.
Foto: Eigen foto

De Heksenkring die vanavond, donderdag 7 februari, zou plaatsvinden in Centrum De Zin aan de Stationslaan 32 in Harderwijk, gaat NIET door. Volgens initiatiefnemer Monique Le Grand werd haar reservering op het allerlaatste moment geannuleerd.

Jubelstemming
Dinsdagavond 5 februari zou zij een mail met vragen betreffende haar reservering hebben gehad van het Centrum De Zin . “Als deze niet naar de zin van het centrum werden beantwoord, zou de reservering worden gecanceld.” Volgens Monique die 29 januari haar reservering via de website van het Centrum De Zin regelde, werd er niet gevraagd naar details van de bijeenkomst die ze wilde houden. Ze kreeg een bevestiging van haar reservering. Wat haar in een jubelstemming bracht. “Dit is de plek waar ik welkom ben”, dacht de vrouw die eerder in Ermelo niet welkom was met een heksenkring. Klik HIER en HIER voor eerdere berichtgeving.

Vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid
Het motto van Centrum De Zin is immers vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid. Een centrum bovendien dat ontmoetingen organiseert die onder meer te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. En laat dat nu net zijn waar de moderne hekserij van Monique voor staat, vindt zij. “Spiritualiteit is persoonlijke ontwikkeling. In een heksenkring proberen wij ons persoonlijk te ontwikkelen naar een hoger bewustzijn, zodat we bewuster leven en beter voor elkaar zorgen.”

Intimiderend
Gisteren, woensdag 6 februari, had ze telefonisch contact met de voorzitter van het Centrum De Zin, Cor Noorlag. “Hij zei: ‘Hier staat dat er een Heksenkring komt. Daarmee willen niet geassocieerd worden, want dit doet ons centrum niet goed’. Ook zei hij dat hij door mensen was benaderd met vragen over de de bijeenkomst.” Het was volgens Monique geen prettig gesprek. “Hij kwam erg intimiderend over, zo van ‘Hier ga ik een stokje voorsteken, dit gaat niet gebeuren’. En dat terwijl mij nooit is gevraagd wat een heksenkring inhoudt. Er is niets duisters of zwarts aan. Maar ik heb niet de kans gehad om mijn verhaal te doen.”

Heksenjacht anno 2019
Monique vindt het erg jammer de mensen te moeten teleurstellen die vanavond wilden komen. De bedoeling zou een Heksenkring zijn waar geknipt en geplakt zou worden voor een vision board om deze in een bepaalde context te zetten. “Gezien de 10 aanmeldingen leeft het wel op de Veluwe. Daarom begrijp ik niet dat het onderwerp hier zo gevoelig ligt. In Almere zijn de Heksenkringen die ik organiseer overboekt. Daar zegt niemand: ‘Het kan hier niet’.”

Iets genuanceerder
Volgens voorzitter Cor Noorlag ligt de zaak iets genuanceerder dan Monique stelt. Wat volgens hem alles te maken heeft met de onjuiste manier van communiceren. “Als Centrum De Zin zijn wij voor vrijheid van meningsuiting, maar met onduidelijke standpunten willen wij niet geassocieerd worden.” Volgens Noorlag viel uit de reservering niet op te maken dat het ging om het houden van een Heksenkring. Terwijl er, zegt Noorlag, wel gevraagd wordt om welk onderwerp het gaat. “In die zin had mevrouw duidelijker moeten zijn bij de reservering. Vooral gezien de voorgeschiedenis in Ermelo. Naar aanleiding van het agendabericht op ermelo.nieuws.nl kregen wij telefoontjes binnen van mensen die bezwaar maakten tegen het houden van een heksenkring in ons centrum.”

Wel welkom
Wat overigens niet betekent dat Centrum De Zin niet openstaat voor het houden van een Heksenkring, integendeel. “Als we hadden geweten dat mevrouw hier een Heksenkring wilde organiseren, hadden we ons erin kunnen verdiepen en kunnen kijken hoe we iets dergelijks zoals in Ermelo is voorgevallen, hadden kunnen voorkomen. Als centrum zijn wij tegen het polariseren van standpunten, maar juist voor vrijheid van meningsuiting. Met als doel dat we naar elkaar luisteren en iemand proberen te begrijpen. Zo kunnen we mevrouw vragen: ‘Wat wil je?’ en ‘Hoe kunnen we tot elkaar komen?’. Dan kunnen we bepalen of het bij onze doelstelling past.” Noorlag kan zich zelfs voorstellen een bijeenkomst te houden waar Monique en de tegenstanders van het houden van een Heksenkring elkaars standpunten uitleggen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen