Ermelo loopt uit voor opening Buurtzorgpension

“Dit is nu net wat Ermelo nodig had”, was de mening van de vele belangstellenden tijdens de opening van het Buurtzorgpension op de hoek Julianalaan en Wilheminalaan, direct naast het Astmacentrum Salem, vandaag, donderdag 31 januari. Want de vraag naar kortdurende opvang is immers groot, en vaak moet uitgeweken worden naar opvang (ver) buiten Ermelo, zo hebben veel mensen persoonlijk ervaren of gehoord van familie, vrienden tot kennissen.

Wethouder Hans de Haan illustreerde: “Wij als gemeente Ermelo zijn buitengewoon content met dit vernieuwende concept. Heel veel succes en beterschap aan de komende gasten.” De eersten worden maandag verwacht.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Luxe hotel
Negentien grote kamers met ruime badkamer in een fraai en modern vormgegeven gebouw met terrassen en raampartijen die van boven naar beneden lopen, prachtig gesitueerd in het groen. Tel daarbij op de sfeervolle inrichting, de kunst aan de muren in de gangen en de rust die de omgeving uitstraalt, en mensen krijgen het gevoel in een luxe hotel te verblijven. “Degene die hier tijdelijk verblijven noemen we dan ook gasten”, vertelde Gracia Bets, coördinator vrijwilligers van het Buurtzorgpension.

Aansterken na chemokuur
Het Buurtzorgpension beschikt over 5 tweepersoons kamers met badkamer, de rest zijn éénpersoons kamers met badkamer. Stijlvol en modern ingericht, maar tegelijkertijd warm en huislijk. Elke kamer heeft een TV, bed, tafel met stoel, een gemakkelijke fauteuil met voetenbankje en voldoende kastruimte. Van jong tot oud kan maximaal 6 weken verblijven in het Buurtzorgpension. Bijvoorbeeld als iemand na een ziekenhuisopname nog niet voldoende is hersteld om weer zelfstandig te wonen, om aan te sterken na een chemokuur, op te knappen na een valpartij tot het ontlasten van de mantelzorger.

Stimulerende aspect
Annie Joosse die in 2010 het concept Buurtzorgpension bedacht en het ontwikkelde met Thea Terlouw, lichtte het stimulerende aspect toe: “In een Buurtzorgpension wordt gekeken wat iemand nodig heeft om weer zelfstandig thuis te kunnen wonen.” Het concept werd indertijd omarmd door Buurtzorg Nederland. Ermelo is inmiddels de zesde plaats waar een Buurtzorgpension is geopend.

Ziekenhuis Salem
Het Buurtzorgpension is gebouwd op het terrein waar vroeger ziekenhuis Salem was gevestigd. Stichting Salem is beheerder van het vermogen van het voormalige ziekenhuis en eigenaar van de grond. Voorzitter Klaas Mollema: “Het doel van de Stichting is geld te genereren uit haar bezittingen voor gezondheidsgerelateerde doelen.” Stichting Salem werkte daarom maar wat graag mee aan de vestiging van het Buurtzorgpension.  Voor de verdere ontwikkeling maakten Maurits Aalderink van Vestaal Vastgoed en Wouter de Vries van H&P Vastgoed zich sterk om het enkel laagse zorggebouw vergund te krijgen. Ooms Architecten ontwierp het gebouw zoveel mogelijk vanuit de Healing Environment gedachte.

Ermelose bedrijven
Het Buurtzorgpension is in een bouwteam uitgevoerd door bedrijven die vrijwel allemaal uit Ermelo afkomstig zijn, zoals Van Panhuis Bouw en allround installatiebedrijf Oosterhof & Poolen. Het schilderwerk binnen is uitgevoerd door Vakschilders Ermelo.

Welkomstgeschenk
Ermelose kunstenaar John Spek verzorgde het welkomstgeschenk, dat hij overhandigde aan Annie Joosse. Het betrof een schilderij getiteld Space Oddity, en kan geïnterpreteerd worden als iemand die ‘weer heel probeert te worden’.

Vrijwilligers gevraagd
Het Buurtzorgpension is op zoek naar vrijwilligers die voor allerlei hand- en spandiensten willen worden ingezet. Dat varieert van een praatje maken met de gasten, een kopje koffie drinken, een spelletje doen tot een eindje wandelen. Aanmelden kan via [email protected]

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen