Stel uit Ermelo zoekt plek om verzameling Koninklijk Huis tentoon te stellen

Jan Geitenbeek en Herman Brand.
Jan Geitenbeek en Herman Brand.
Foto: Archief Grietje-Akke de Haas

Een eigen museum om hun verzameling van het Koninklijk Huis tentoon te stellen, het liefst in Ermelo. Daar zijn Herman Brand (69) en Jan Geitenbeek (62) naar op zoek. Al jaren eigenlijk, want hun huurhuis dreigt met de dag verder uit zijn voegen te barsten. Van de slaapkamer waar de meeste Huis van Oranje-spullen liggen, kan de deur al niet eens meer helemaal open.

5400 items
“Ik houd alles bij op de computer, alleen in ons huis al hebben we 5400 items van het Koninklijk Huis”, beweert Jan. De verzameling is zeer divers. Van mokken, glazen, foto’s, tijdschriften, boeken, vingerhoedjes, eierdopjes tot ingelijste foto’s van leden van het Koninklijk Huis. Bijzondere items hebben ze ook, zoals een sjerp uit 1874 die werd vervaardigd ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van Koning Willem III.

Van alle kanten
“We hebben ook nog een heleboel ingepakt staan, want ja, we willen ook nog leven. We krijgen de spullen werkelijk van alle kanten, ook spulletjes die we nog niet hebben.” Bovendien struinen Herman en Jan zelf rommelmarkten tot veilingen op Internet af op zoek naar Huis van Oranje-spullen.

Militaire dienst
De verzamelwoede van beide mannen begon met Herman als klein kind. “Misschien heeft het te maken met het feit dat mijn grootmoeder Betje tegelijk jarig was met Koningin Wilhelmina en mijn moeder Christine met Koningin Juliana.” Toen Herman in militaire dienst moest gaf hij zijn verzameling weg. “Daar had ik achteraf spijt van als haren op mijn hoofd. Gelukkig heb ik de spullen in de loop van de tijd via andere wegen weer te pakken kunnen krijgen.”

Het liefst gratis
Beide mannen schatten in dat ze zo’n 70 vierkante meter hebben voor het museum. Het liefst gratis. Beide menen wel dat hun museum veel bezoekers zal trekken. Wat weer een voordeel kan zijn voor bijvoorbeeld een ondernemer of organisatie die wel wat meer aanloop kan gebruiken. “Of een onderkomen waar we zelf bij kunnen gaan wonen”, zegt Herman. “Voor dezelfde huur die wij nu hier betalen. Ik heb namelijk AOW, dus ik kan niet de hoofdprijs betalen.” Reageren kan via het telefoonnummer: 0341 564703.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen