Oproep: ‘Bent of kent u iemand met verhalen of voorwerpen uit de oorlogstijd?’

Foto: Pieter Trap

De voorbereidingen voor de viering en herdenking van Ermelo 75 jaar bevrijding in 2020 zijn inmiddels in volle gang. Pieter Trap, oprichter van Stichting Behoud Oorlogsherinneringen, en Germa Greving, directeur van Het Pakhuis, hebben de handen ineen geslagen om samen met onder andere de Oudheidkundige Vereniging en de Oranjevereniging een mooi programma te kunnen aanbieden.

Trap benadrukt hoe belangrijk het is ook in Ermelo de vrijheid te gedenken en te vieren. “Het is van belang dat de volgende generatie zich blijft realiseren dat er voor onze vrijheid hard gevochten is en dat het nog ‘maar’ 75 jaar geleden is dat wij geen vrijheid kenden.”

Herdenkingsroute
Onder de vlag van Veluwe Remembers zullen er tussen september 2019 en augustus 2020 verschillende activiteiten worden georganiseerd. Een van de activiteiten is een ‘route van herinnering’: een herdenkingsroute door het dorp langs locaties waar zich tijdens de oorlog bijzondere gebeurtenissen hebben afgespeeld. Hiervoor zijn Trap en Greving op zoek naar ooggetuigen die hun verhaal willen delen. Trap: “Juist de persoonlijke herinneringen van mensen brengen de geschiedenis dichtbij”.

Expositie
Naast verhalen is de werkgroep ook op zoek naar voorwerpen uit de oorlogstijd. Hiermee zal van december 2019 tot mei 2020 een expositie worden ingericht in Het Pakhuis. Greving: “De expositie wordt opgezet rond de kernwoorden ‘herdenken, beseffen, beleven’ en bevat onderwerpen die de moeite van herdenken waard zijn – omdat ze onbekend zijn, of een belangrijk onderdeel zijn van de Ermelose geschiedenis. De manier van presenteren – met een accent op beleving en ‘edutainment’ – zet aan tot denken. Mensen worden op een actieve manier geconfronteerd met het verleden en verbinden zich persoonlijk ook sterker aan dat verleden door hun zintuigen te gebruiken”.

Oproep
Bent of kent u iemand met verhalen of voorwerpen uit de oorlogstijd? Weet u locaties waar zich tijdens de oorlog bijzondere gebeurtenissen hebben afgespeeld? Neem dan contact op met de vrijwilligers van Stichting Behoud Oorlogsherinneringen. Zij zijn per email te bereiken op [email protected] of telefonisch op 06-12942857. Ook voor herinneringen van buiten Ermelo kunt u de stichting altijd benaderen.

Reacties

article
40995
De voorbereidingen voor de viering en herdenking van Ermelo 75 jaar bevrijding in 2020 zijn
https://ermelo.nieuws.nl/nieuws/20190110/oproep-bent-of-kent-u-iemand-met-verhalen-of-voorwerpen-uit-de-oorlogstijd/
2019-01-10T11:29:23+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/109/2019/01/10112856/02EN-OH.jpg
Nieuws