Dichten gaf Ermelose steun tijdens behandeling van dubbele borstkanker

Thea Visser-Penninga.
Thea Visser-Penninga.
Foto: Grietje-Akke de Haas

In het voorjaar  van 2017 werd bij Thea Visser-Penninga (60) dubbele borstkanker geconstateerd. Tijdens de behandeling van de ziekte voelde alle aandacht van mensen om haar heen als een warm bad. “Ik heb al die tijd heel veel bezoek gehad. Maar toch voel je je heel alleen, want je moet het zelf allemaal doormaken. Toen ben ik gaan dichten, wat me heel veel steun gaf.” Bovendien voelde ze zich vergezeld van haar grote Vriend, zoals Thea God omschrijft. “Wat er ook zou gebeuren, ik wist dat Hij al die tijd bij me was. Dat vormt ook de rode draad in het boek.”

Thea heeft de gedichten gebundeld in een boekje. De gedichtenbundel kreeg als titel mee ‘Knipoogjes van God – Troost bij kanker’. 

Ik ben bang voor al het onbekende,
voor de pijn, de onzekere ellende.
Ben ik nu die sterke vrouw?
Die alles wel eens regelen zou?
Had altijd alles in de hand,
stak haar kop niet in het zand.
Ik ben bang, voel me zo alleen.
Here, waar moet ik met alles heen?
Help me op U te vertrouwen,
niet op mezelf, maar op U te bouwen. 
Heer, verhoor mijn gebed.
Juni 2017

‘De bus’
Net als meer vrouwen werd ook Thea eruit gepikt na een bezoek aan ‘de bus’ van Bevolkingsonderzoek borstkanker. Een mammografie wees uit dat er in haar rechterborst een tumor zat. Met een MRI-scan werd echter ontdekt dat in de linkerborst een nog grotere tumor bleek te zitten. “Ik dacht toen echt ‘Dit gaat niet over mij’. Eigenlijk was ik heel rustig, al heb ik wel gehuild. Gelukkig heb ik een lieve man die alle tijd van zijn werkgever kreeg om met me mee te gaan naar de onderzoeken.”

Behoorlijk ziek
Verdere onderzoeken wezen gelukkig uit dat er geen sprake was van uitzaaiingen. Thea kreeg veel chemo-behandelingen. “De eerste week was ik behoorlijk ziek, later ging het steeds ietsjes beter. Ook heb ik toen meteen een pruik besteld in de kapsalon van ziekenhuis St Jansdal; wat een geweldige kapper is dat trouwens.”

Met liefde
Op de chemo-behandelingen volgden twee operaties, borstbesparend. “Dat hebben ze zo mooi gedaan, daar ben ik erg trots op. Dat heb ik ook tegen ze gezegd.” Daarop volgende de bestralingen op 12 verschillende plekken. “In die zin ben ik vanbinnen helemaal kapot bestraald, daar heb ik nu nog wel last van. Maar ik ben heel tevreden over de mensen die mij gedurende mijn ziekte hebben behandeld. Ze hebben me er echt met liefde doorheen geloodst.”

‘Moest van mijzelf’
Tijdens haar ziekte sloeg Thea aan het schrijven. “Ik moest schrijven van mijzelf. Ofwel, het van me afschrijven, dat hielp.” Ze voelt zich nu goed, ook qua conditie. “Het gekke is dat nu het voorbij is, ik niet meer zo goed kan dichten.”

Troost
Op aanraden van haar vrienden maakte Tea een boek van de gedichten, waarbij ze ongeveer 85 gedichten van de 250 selecteerde. Uitgeverij Boekscout was meteen gecharmeerd van het manuscript. “Ze vonden dat ik op een heel natuurlijke manier in gesprek was met God.” Verschillende mensen die Thea de gedichten voorlas herkenden hun eigen leven erin. “Het gaf hen ook troost. Zo zei een man: ‘De gedichten zijn zo herkenbaar, het boek heeft me zo goed gedaan’.”

Informatie
‘Knipoogjes van God – Troost bij kanker’ kost 17,99 euro en is te koop bij Boekhandel Riemer & Walinga, Stationsstraat 131 en Boekwinkel ‘Evita’ aan het Molenaarsplein. Bestellen bij elke boekhandel kan met het ISBN nummer: 978-94-0224-882-1 / 9789402248821.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen