Nieuwe uitgave ‘Wandelen rond Drie langs ondergrondse geheimen’ in Ermelo

Foto: Eigen foto

Op maandag 22 oktober presenteerde Gert Schuurman, voorzitter van de Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo, de nieuwe herdruk van het routeboekje ‘Wandelen rond Drie langs ondergrondse geheimen’.

Evert van de Beek, voormalig inwoner van Drie, ontving het eerste exemplaar.

Opstand
De herdruk van het routeboekje past in het thema van de maand van de geschiedenis: Opstand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen verzetsmensen in opstand tegen de Duitse onderdrukking. Ook in en rond de buurtschap Drie waren mensen actief in het verzet.

Oorlogsgeschiedenis van Drie
Evert van de Beek is als voormalig inwoner langzamerhand betrokken geraakt bij de oorlogsgeschiedenis van Drie. Hij heeft oud-onderduikers ontmoet die er in de oorlog hebben geschuild. Hij vindt het belangrijk dat verhalen rondom oorlog en verzet bekend blijven, met name voor de jeugd. Hij is blij dat de Stichting NMP de gebeurtenissen heeft verwerkt in een boekje en in lesmateriaal voor de jeugd.

Bijzondere informatie
Gert Schuurman, Gert Scherpenzeel en Peter van der Velde stelden de in kleur vormgegeven uitgave samen. Het boekje bevat bijzondere informatie over het onderduikershol in het Speulderbos bij de buurtschap Drie. Het hol is in februari 1943 gegraven, in juli 1944 is deze locatie overvallen door Duitsers. De bewoners hebben weten te ontsnappen via een 75 meter lange vluchtgang. Ook speelde de omgeving een kleine rol in het Englandspiel. Naast deze gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog is er veel aandacht voor de historie van de buurtschap Drie en haar omgeving. Beschreven is hoe de omgeving van Drie door de eeuwen heen bosrijk is gebleven.

Wandelroute
De wandelroute leidt u naar de plek van het hol, maar ook komt u langs het monumentje van Jannes, een steen van de rijksdriehoeksmeting, de schaapskooi en bezoekerscentrum Ermelosche Heide, een stuwwal en mammoetboom, en dat allemaal in ca. 7 km.

Verkrijgbaar bij:
De boekjes zijn verkrijgbaar bij onder meer Restaurant Boshuis Drie, Bezoekerscentrum Ermelosche Heide, VVV Ermelo en de Boekverkoopers Riemer en Walinga. Zie voor overige informatie, ook voor de overige wandel- en fietsrouteboekjes de website www.nmpermelo.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen