Word jij ook ziek van de UMTS zendmast in wijk Oost Ermelo?

De zendmast gezien vanaf de Tijmlaan.
De zendmast gezien vanaf de Tijmlaan.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Mevrouw den Hertog en haar 26-jarige zoon wonen hemelsbreed op 300 á 400 meter afstand van de 37,2 meter hoge UMTS zendmast in het bos vlakbij de weg, in de hoek Ericalaan/Putterweg. Zij wijten hun gezondheidsklachten aan deze zendmast. Ze doen hun verhaal om erachter te komen of meer mensen er last van hebben, om als groep samen sterker te komen staan. Want waar ze eerst medewerking kregen van instanties en organisaties, stuiten ze meer en meer op een muur van onbegrip en dichte deuren. 

“Daarom zijn we bang dat we een beerput aan het opentrekken zijn.”

‘Het vreet energie’
Mevrouw den Hertog wordt vooral ’s nachts uit de slaap gehouden door een zware dreunende bromtoon. “Ik ben zo langzamerhand uitgeput. Het vreet energie, ik heb al een jaar lang niet meer gewoon geslapen.” Haar zoon hoort het laagfrequentgeluid alleen als hij dicht in de buurt staat van de zendmast. Wel kampt hij met klachten die beide toeschrijven aan de straling van de zendmast.  “Ik voel me futloos, heb weinig energie, veel hoofdpijn, duizelig en heb concentratieproblemen.”

Klachten sinds 2017
Volgens Moniek Winters, communicatieadviseur van de gemeente Ermelo, is op 1 april 2015 de vergunning verleend voor de bouw van de zendmast en zou dat jaar ook zijn geplaatst. Den Hertog heeft de klachten sinds oktober 2017. Achteraf ontdekte zij dat er toen werkzaamheden aan de zendmast zouden zijn uitgevoerd.

Metingen in de woning
Woningcorporatie UWOON zegt Den Hertog, gaf een bedrijf na lang aandringen van haar kant een bedrijf opdracht metingen uit te voeren in de woning. Volgens den Hertog wees het rapport uit dat de UMTS zendmast ‘de schuldige’ is van de niet aflatende bromtoon.

Aan 5 minuten genoeg
De providers T-mobile, Tele 2 en Vodafone heeft ze gevraagd tegelijkertijd het zenden te onderbreken, en ook aan KPN van de kleinere zendmast er vlak naast. Van Tele2 en T-Mobile kreeg ze alle medewerking. Maar tegelijkertijd is tot op heden nog niet gelukt. “Aan 5 minuten zouden we al voldoende hebben om zekerheid te krijgen. Al zou de bevestiging ons natuurlijk niets verbazen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen