Humanistisch Verbond, afdeling Noordwest-Veluwe, zet mensenrechten centraal

Foto: Eigen foto

Maandag 17 september zette burgemeester Van Schaik zijn handtekening onder de petitie van het Humanistisch Verbond om mensenrechten in het paspoort te krijgen. Daarmee volgt hij burgemeester Van Zanen van Utrecht op, die als eerste burgemeester de petitie ondertekende en burgemeester Kolff van Dordrecht.

In het paspoort
Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is opgesteld. In 1948 hebben vertegenwoordigers uit alle landen vastgelegd wat wij mensen als universele mensenrechten beschouwen. Rechten die het mogelijk maken dat we vrij en in gelijkheid kunnen samenleven. Het Humanistisch Verbond vindt dit de ideale aanleiding om de Universele Mensenrechten de plek te geven die ze verdienen: in het paspoort. Zo laten we zien dat onze identiteit als Nederlander samen gaat met het besef dat ieder mens uniek en waardig is. De petitie wordt op 10 december aan de Tweede Kamer overhandigd en wordt, behalve door bovengenoemde burgemeesters, ook ondersteund door onder meer Ernst Hirsch Ballin, Job Cohen en Femke Halsema (sinds 12 juli burgemeester Amsterdam).

Belangrijk
Van Schaik schaart zich als burgemeester van Harderwijk achter de actie omdat: “Het belangrijk is om datgene wat 70 jaar geleden op papier is gezet, levendig te houden en uit te blijven dragen. De campagne is een goede herinnering aan waarom destijds de verklaring is opgesteld en hoe we er anno 2018 vorm aan kunnen geven in ons eigen leven. Want mensenrechten zijn nooit vanzelfsprekend.”

Activiteiten
De activiteiten van het Humanistisch Verbond, afdeling Noordwest-Veluwe, staan deze week in het teken van de mensenrechten. Eerder dit weekend liepen zij de Walk of Peace, samen met de Protestantse Kerk en het Apostolisch Genootschap in Harderwijk.

Op woensdagavond 19 september geeft Boris van der Ham, landelijk voorzitter van het Humanistisch Verbond, een lezing over het thema Mensenrechten in de Catharinakapel in Harderwijk. Er is dan ook een expositie van schilderijen, er treden twee koren op en er is een humanistische markt. De toegang is gratis. Inloop: 19:00uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen