Schaapskooi Ermelo opent nieuwe kapschuur met zonnepanelen

Foto: Eigen foto

De nieuwe kapschuur bij schaapskooi Ermelo is al volop in gebruik. Vrijdag 10 augustus wordt deze om 16.00 uur in aanwezigheid van de betrokken bedrijven, vrijwilligers en bestuursleden van Stichting Schapedrift officieel geopend. Projectleider van de bouw was Ab van der Does, ex voorzitter en vrijwilliger.

Opslagruimte
Eind vorig jaar is er begonnen met de bouw van de nieuwe kapschuur van 9 x 16 meter. Extra opslagruimte voor het agrarische deel was hard nodig. Inmiddels staat de schuur vol met zakken met wol, voerbakken, stro, werktuigen en gereedschappen. Ook het herderverblijf heeft een onderkomen gekregen in de schuur. Met een slaapgedeelte, zodat herders er kunnen overnachten. Vooral in de lammertijd is dit noodzakelijk, wanneer er dag en nacht gewaakt wordt bij de dieren.

Zonnepanelen
De schuur is gebouwd door bouwonderneming Kamphorst, een van de sponsoren van de Stichting Schapedrift. Het hout is FSC gecertificeerd. Op het dak zijn 54 zonnepanelen geplaatst, met een rand van mossedum erom heen. Dit is gedaan door Cobalt Energieoplossingen. “Door het gebruik van de zonnepanelen zijn we bijna energie-neutraal.” De rand van natuurlijk materiaal verkleurt met de seizoenen. Het straatwerk rondom de schuur is verzorgd door fa. Kamphorst GWW en Urbach Installatietechniek zorgde voor het elektra en de dakbedekking, beide zijn ook sponsor van Schapedrift. Vrijwilligers hebben het schilderwerk en de inrichting verzorgd. Bij de schuur is een nieuwe bijenstal gebouwd, die een week geleden is geopend en waar regelmatig demonstraties door de Bijenvereniging worden gegeven.

Bezoekerscentrum
De vrijgekomen ruimtes in het gebouw van het bezoekerscentrum kunnen hierdoor benut worden door het bezoekerscentrum. Een verbouwing en vernieuwing van het bezoekerscentrum staat vanaf november op de planning. Uitbreiding is zeer welkom voor de ontvangst van het grote aantal bezoekers van ca. 90.000 per jaar en de vele activiteiten die georganiseerd worden. Van Wijnen Bouw gaat de verbouwing uitvoeren in combinatie met Urbach installatietechniek. Een groep vrijwilligers buigt zich over de herinrichting en vernieuwing van de educatieve onderdelen. De plannen hiervoor zijn al ver gevorderd. Voor de realisatie hiervan wordt gezocht naar extra sponsors en is er subsidie aangevraagd.

15 jaar Schapedrift
Een mooi moment om deze uitbreidingen te vieren en te realiseren, want schaapskooi Ermelo bestaat in 2018 15 jaar. In september is er in de oude hooischuur een beeldverslag te zien van 15 jaar Schapedrift. “We hebben sinds 2003 een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vanaf de start is het altijd een trekpleister geweest voor zowel bewoners van Ermelo als de vele toeristen en passanten. Veel bezoekers komen voor de schaapskudde als die terugkomt van de hei, of om de lammeren te bewonderen, maar ook om te genieten van de prachtige plek aan de rand van de Ermelosche Heide, ideaal rust- of startpunt voor een wandeling of fietstocht.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen