Speuld in Ermelo opent dorpstuin voor ouderen

Zelfvoorzienend zal de dorpstuin voor ouderen niet zijn voor Speuld, het buurtschap in Ermelo. Maar als ontmoetingsplek en samen iets moois ondernemen is de dorpstuin uitermate geschikt. Vandaag, donderdag 5 juli, vond de opening en de bekendmaking van de naam plaats: Neeltje Paotershof. 

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Samen
“De bedoeling is dat de ouderen samen de dorpstuin onderhouden”, legde Nely Klarenbeek uit. Zij is voorzitter van Speuldplus, de belangenbehartiger van de ouderen in Speuld. “Want de dorpstuin wil mensen met elkaar verbinden. Dus niet elk op een vierkante meter aan de slag, maar samen, waarbij iedereen doet wat hij of zij kan doen.”

Fantastische ontmoetingsplek
Wat Joop van de Borg, regisseur van het Leefbaarheidsteam van de gemeente Ermelo, beaamde. Hij roemde het initiatief van een dorpstuin dat het Leefbaarheidsteam steunde en mede financieel mogelijk werd gemaakt door de gemeente Ermelo. “Voor de buurt is het een fantastische ontmoetingsplek waar dingen met elkaar gedeeld en gedaan worden. Van daaruit kunnen weer andere mooie dingen ontstaan.”

Riante plek
Speuldenaar Jan Timmer ‘pikte’ de idee van een dorpstuin uit Diphoorn, een plaats in de gemeente Coevorden. Wat gelijk werd omarmd toen hij het opperde. Een riante plek om de dorpstuin te realiseren kregen ze van Tomassen aan de Garderenseweg 135, die een stuk braakliggend terrein met ruime schuur beschikbaar stelde. Wie de dorpstuin nu overziet kan zich voorstellen hoeveel werk er is verzet. Want de tuin staat er schitterend bij.

Koemest
Vooral tijdens de NLdoet-dagen in maart is er hard gewerkt door vrijwilligers. Daarnaast werd het initiatief van alle kanten beloond met gratis praktische zaken. Van kweekbakken voor de aardbeien, kruiwagens, tuingereedschap, pallets voor de composthoop, bonenstokken tot koemest.

Tuinteam
Een tuinteam van vrijwilligers coördineert de zaken. Dat zijn Jan Timmer, Aart Bouwers, Gerrit Bronkhorst, Peetje Bleijenberg, Anja Vlot en Gerda Verseput. Aart is stellig als het gaat om de deskundigheid binnen het team. “Peetje is onze tuindeskundige, zij weet echt alles van planten af.”

Wie zaait oogst
Wie als vrijwilliger aansluit bij de club, en zijn of haar steentje bijdraagt, mag oogsten wat hij of zij wil. Dat varieert van peultjes, stokbonen, sla, andijvie, rucola, sjalotjes, rode bieten, uien, wortels, snijbiet, aardappels, kruiden, muntsoorten tot kapucijners. “Maar”, vergoelijkte Bouwers, “ook als je niet bij de club hoort mag je hier je groente halen, als het er is.”

Openingstijden
In de dorpstuin Neeltje Paotershof aan de Garderenseweg 135 in Speuld wordt gezamenlijk gewerkt, bijgepraat en koffie gedronken op dinsdag van 13.00 – 15.00 uur en op donderdag van 9.30 – 11.00 uur.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen