Renovatie UWOON in Ermelo zorgt voor onbegrip

Een bewerkte foto van de situatie, zoals die gaat worden op de Kievitstraat.
Een bewerkte foto van de situatie, zoals die gaat worden op de Kievitstraat.
Foto: Mark Mannee

UWOON is begonnen met de renovatie van de huurwoningen in de Vogelenbuurt als eerste aanzet om tot een gasneutraal Ermelo-West te komen. Mark Mannee, die 10 jaar geleden een huis kocht aan de Kievitstraat, heeft veel moeite met de gang van zaken.

Kans
Mark Mannee: “Tien jaar geleden kregen wij de kans om een woning te kopen aan de Kievitstraat. De gemeente was in die tijd bezig met een project om starters de mogelijkheid te bieden een woning te kopen. Daarbij werden een aantal huurhuizen van UWOON middels een ‘koop-goedkoop’regeling aangeboden. Zo konden we met een relatief lage hypotheek een gezinswoning kopen, waar we inmiddels met drie kids prima wonen in een leuke wijk.

Brief op de mat
Half mei viel er een brief bij ons op de mat, waarin UWOON aangaf, dat er groot onderhoud in onze wijk zal plaatsvinden. ‘De werkzaamheden die we gaan uitvoeren zijn in grote lijnen, het vervangen van het dak inclusief dakgoten en alle kozijnen. Tevens brengen we vloerisolatie aan’, zo werd gemeld. Op 30 mei werden we uitgenodigd voor een info-avond, waar de aannemer (Mateboer), UWOON, de gemeente Ermelo en een verkoper van zonnepanelen aanwezig zouden zijn.

Schrikken
Het was voor ons als kopers wel even schrikken, vanwege het korte tijdsschema en omdat het uiterlijk van de wijk behoorlijk zou gaan veranderen. UWOON had echter in een eerder stadium al aangegeven, dat als alle kopers mee zouden doen, we er allemaal baat bij zouden hebben qua kosten en gemak.

Viel erg tegen
We gingen met een positief gevoel naar de info-avond. We waren best bereid om te investeren in onze woning en een duurzame wijk komt heel Ermelo ten goede. Het viel echter allemaal erg tegen. We zaten met 30 bewoners in een klein hok en kregen eerst te horen, dat de vertegenwoordigers van de gemeente niet aanwezig zouden zijn vanwege een vergadering.

Prijskaartje
Vervolgens kregen we anderhalf uur uitleg over de overlast, die we konden verwachten en een verkooppraatje over de aanschaf van zonnepanelen. Op ons aandringen werd uiteindelijk de prijslijst voor de verbouwingen uitgedeeld. Voor onze woning is het prijskaartje een bedrag van 32.236 euro.

Te grote investering
Wij vinden dat een te grote investering voor een tussenwoning in Ermelo en zullen daar helaas niet aan mee kunnen doen. Door de vervanging van de daken van de huurwoningen naast ons, gaan de daken en goten 18 centimeter omhoog, zien hun nieuwe kozijnen er volledig anders uit en wordt de voordeur vervangen.

Lelijke eendje
Dus niet meedoen met de verbouwing betekent, dat je huis direct een ‘slecht onderhouden’ uitstraling krijgt; we worden het lelijke eendje in het blok. Ik heb overlegd met mensen die meer verstand van dit soort zaken hebben en kom tot de conclusie, dat er iets flink mis gaat.

Waardevermindering
Waar is de gemeente Ermelo in dit verhaal? Een huis in een blok tegenover ons is inmiddels verbouwd. Een behoorlijke cosmetische verandering, zonder vergunningaanvraag en zonder dat de buurt op de hoogte is gesteld. Het plan staat vast, zo gaat het gebeuren. Het betekent waardevermindering van de koopwoningen. Ik had dus beter kunnen huren.

Wethouder reageert niet
Ik heb een gesprek aangevraagd met wethouder van der Velden, waar tot op heden helaas nog niet op gereageerd is. Wel toonde een contactpersoon van de gemeente voor dit project, begrip voor mijn situatie en is er overleg geweest tussen UWOON en de gemeente Ermelo. De reactie was: “Wij als gemeente spelen hier formeel geen rol in.

Voor het blok gezet
Daarbij kwam de toevoeging, dat het wel van belang is voor het ‘wijk van de toekomst’-project. Daarom zal er gekeken worden naar een voordelige leenmogelijkheid voor deze investering. Maar ook al is de rente laag, een investering van ruim 30.000 euro blijft bizar voor dit type woningen. Maar niet meedoen betekent, een directe waardedaling van onze woningen. Kortom, we worden volledig voor het blok gezet,’’ aldus Mark Mannee.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen