Suikerbakker Ermelo viert 10 jaar Buitenspeeldag

Met een wolkje, zonnetje en een graad of 18 waren de weersomstandigheden woensdagmiddag 13 juni ideaal bij de tiende Buitenspeeldag op de Suikerbakker. Ruim honderd kinderen, de meeste tussen de 5 en 10 jaar, genoten volop van alle activiteiten.

Met fotoreeks

De Nationale Buitenspeeldag is een initiatief van ‘Jantje Beton’ samen met televisiezender Nickelodeon, die deze middag de zender ‘op zwart zette’ om zoveel mogelijk kinderen te stimuleren om buiten te gaan spelen. Frederiek van ’t Ende sloot zich daar in 2009 bij aan met haar straat: De Suikerbakker (bij de Kanovijver).

Tien moeders
Na 10 jaar is zij nog steeds enthousiast en zeer tevreden over het resultaat. Frederiek: ,,Ik heb dit 10 jaar geleden opgezet samen met Arianne Bronkhorst, die inmiddels is verhuisd, maar nog wel steeds meehelpt. De organisatie bestaat inmiddels uit tien moeders van de Suikerbakker, Bothastraat en Joubertstaat.

Uit alle ‘windstreken’
Het is een straatspeeldag voor de buurt, maar de aantrekkingskracht is groot, dus komen er kinderen uit heel Ermelo en zelfs Harderwijk hier naar toe, vanwege de leuke activiteiten. Via de website en door posters op te hangen bij naburige scholen en in de straat geven we bekendheid aan deze dag.

Ouderen Vijverhof
Het is ook een sociaal gebeuren, waar ouderen van wooncomplex de Vijverhof bij betrokken zijn. Ze komen gezellig langs of genieten mee vanaf hun balkon. Eén van de bewoners zorgde zelfs spontaan voor ranja en koekjes. We mogen gebruik maken van de toilet en de stroom van de Kanovijver.

Laagdrempelig
De kinderen kunnen zich laten schminken en mogen rijden op pony’s van Evelyne Willemsen. We willen het allemaal zo laagdrempelig mogelijk houden. Met uitzondering van het schminken, waarvoor we gezien de kosten een euro vragen, is alles gratis.’’

Bellen blazen
De kinderen konden op het afgezette deel van de Suikerbakker allerlei spelletjes doen, enorme bellen blazen, stoepkrijten enz. Op de nabijgelegen veldjes stond een springkussen, gesponsord door Welzijn Ermelo en dankzij boer Piet een mini-kinderboerderij met geiten, konijnen, kippen en kuikens.

Traktaties
Edwin Zonneveld liet zien niet alleen goed te zijn als fysiotherapeut DVS 1, want hij bakte vanwege het lustrum zo’n 120 pannenkoeken, die gretig aftrek vonden. Kapper Capelli van de Suikerbakker trakteerde de kinderen op een ijsje en de Lidl Ermelo zorgde voor pakjes drinken, appels, bananen en muesli-repen.

Geen subsidie
Voor de vrijwilligers en begeleiders was er koffie en thee. Frederiek: van ’t Ende: ,,Er komt best veel bij kijken en we zijn blij met onze vrijwilligers en sponsors. Wel is het jammer, dat de gemeente geen subsidie voor de Buitenspeeldag beschikbaar wil stellen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen