Echtpaar Staal-de Mots even terug in Ermelo om diamanten huwelijk te vieren

Foto: Grietje-Akke de Haas

Gert Staal (82) en Dittie Staal-de Mots (81) die tegenwoordig op Sonnevanck in Harderwijk wonen, waren gisteren even terug in Ermelo om de felicitaties van burgemeester André Baars in ontvangst te nemen. Het echtpaar was namelijk 60 jaar getrouwd.

Tot voor drie jaar terug woonde het echtpaar aan de Telgterweg 218.

In de boerenheerd
Het diamanten echtpaar ontving de burgervader in de boerenheerd van de Hof van Mine Meu aan de Telgterweg 224, die deel uitmaakt van de schuur van zoon Gert Staal. Beter bekend als ‘Gert-foto’ opende deze in september 2017 het onderkomen om ruimte te geven aan zijn verzameling. De boerenheerd is de blikvanger van het onderkomen met allerlei spulletjes uit Grootmoeders tijd.

Ommetje op de Horex
Gert Staal woonde in Telgt op boerderij Klein Zeeburg en Dittie Staal- de Mots op boerderij Ruim Zicht aan de Weisteeg in Drielanden, toen ze elkaar ontmoeten. “Als loonwerker met een eigen tractor en een kraan kwam Ik veel bij haar in de buurt en bij haar thuis, vandaar. Op tweede Paasdag in 1954 hebben we toen samen een ommetje gemaakt op mijn motor, een Horex.”

Druk
Moe Staal was in het begin van het huwelijk niet alleen druk met haar gezin, maar ook met het grootbrengen van moederkippen en later met het opfokken van jonge hennen, in twee schuren. Ook stak ze haar handen uit de mouwen bij verschillende werkhuizen. Pa Staal verdiende de kost als loonwerker. De werkzaamheden breidden zich zo uit dat hij in 1971 van de een op de andere dag ermee stopte en in loondienst trad bij Hamer B.V. in Apeldoorn. “Ik zat op de kraan en soms op de vrachtwagen.” Na 24 jaar op 59-jarige leeftijd, maakte Staal gebruik van de VUT-regeling.

Ramptoeristen
Een gedenkwaardig jaar was 1967. De A28 was net geopend toen de boerderij van de ouders van Dittie Staal-de Mots afbrandde. Wat natuurlijk een file aan ramptoeristen veroorzaakte op de gloednieuwe snelweg.

Eiffeltoren
Het jaar 1967 was ook het jaar dat Gert Staal en Dittie Staal-de Mots met kennissen naar Parijs togen, zonder kinderen, hoewel… . Gert junior: “Ik ben in 1967 geboren, dus ik was er ook bij op de Eiffeltoren, maar zag niets.”

Mien moe
Het buitenland verkennen was sowieso besteed aan de familie Staal. Zo werd de vakantie ieder jaar doorgebracht in afwisselend Oostenrijk, Zwitserland of Duitsland. Gert junior: “Mien moe heeft zelfs nog op Engelse les gezeten en bezocht met een groep cursisten Londen.”

Noodlottig ongeval
Ondanks mooie tijden hadden Gert Staal en Dittie Staal-de Mots en hun kinderen helaas hun dochter en zusje Gerdien te betreuren. Zij overleed in 1976 op 5-jarige leeftijd ten gevolge van een noodlottig ongeval. Het echtpaar heeft zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen, een derde is op komst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen