Coöperatie Veluwe-Energie reageert op zonnepanelen obs De Arendshorst Ermelo

Foto: veluwe-energie.nl (bewerkt)

De Arendshorst schreef over de zonnepanelen op hun dak, ze waren de eerste school in Ermelo met hun eigen zonnepanelen. Dat is goed voor het milieu en het is al jarenlang slim om op je eigen dak met zonnepanelen je eigen stroom op te wekken. 

“Door samenwerking in de Coöperatie Veluwe-Energie kunnen echter alle Ermeloërs profiteren van duurzame energie”, schrijft de coöperatie in een reactie.

“Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om zonnepanelen op je eigen dak te hebben. Hoe graag mensen dat ook zouden willen. Dat kan zijn omdat je geen eigen dak hebt, of omdat je dak niet geschikt is voor zonnepanelen. Juist voor die mensen en bedrijven hebben we coöperatie Veluwe-Energie opgericht. De naam zegt het al: door samenwerking in de coöperatie kunnen alle Ermeloërs profiteren van duurzame energie. En het milieu profiteert mee.

Het belangrijkste verschil
De basisscholen hebben hun daken beschikbaar gesteld aan de coöperatie. Dat het belangrijkste verschil met de Arendshorst. Ermeloërs kunnen deelnemer worden door te investeren in de coöperatie, de inleg wordt gebruikt om zonnepanelen op de schooldaken te leggen. De opbrengst van de zonnepanelen is voor de deelnemers, zijn krijgen energiebelasting terug via de postcoderoosregeling. De basisscholen zelf zijn ook deelnemer geworden in de coöperatie. Dus coöperatie Veluwe-Energie is een samenwerkingsverband tussen scholen, burgers en bedrijven. De schooldaken worden optimaal benut, per school wordt er straks veel meer elektriciteit opgewekt dan ze zelf nodig hebben.

Enkel vrijwilligers
De uitstraling van Veluwe-Energie mag misschien professioneel zijn, het bestuur bestaat enkel uit vrijwilligers. Als vrijwilligers zijn we heel blij met de steun van de gemeente Ermelo, die we kregen om onze eigen Veluwse energiecoöperatie op te richten. Coöperatie Veluwe-Energie maakt het mogelijk voor iedereen om hun steentje bij te dragen aan een beter milieu. En dit is nog maar het begin. Onze samenwerking is erop gericht om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken, op een manier dat we er ook zelf de voordelen van plukken.

  • We zijn er niet alleen voor mensen in Ermelo. Ook mensen uit Putten of Drielanden kunnen deelnemer worden in coöperatie Veluwe-Energie.

Meedoen?
De zonnecentrales op de daken van de Ireneschool en de Julianaschool worden op 26 april officieel in gebruik gesteld. Voor het dak van de Bernhardschool hebben zich al een groot aantal deelnemers aangemeld. Na de Bernhardschool komt het dak van de Klokbeker aan de beurt. Iedereen die mee wil doen met de verduurzaming van de Veluwe kan zich aanmelden. We zijn voortdurend in gesprek met bedrijven en instellingen die ook hun dak beschikbaar willen stellen voor het opwekken van zonne-energie.”

www.veluwe-energie.nl info@veluwe-energie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen