Ab Haaima neemt afscheid van Voedselbank Ermelo

Ab Haaima en Gijs van Norden.
Ab Haaima en Gijs van Norden.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Ab Haaima (75) heeft vandaag, woensdag 15 november, met een gezellig onderonsje in De Hoeve afscheid genomen als coördinator van Voedselbank Ermelo. Gijs van Norden volgt hem op.

Voedselbank Ermelo is een dependance van Voedselbank Harderwijk die in 2006 werd opgericht.

“In 2009 werd ik gevraagd om een dependance van de Voedselbank Harderwijk in Ermelo te starten”, vertelde de dominee met emeritaat onder het genot van een glaasje wijn. “Dat wilde ik wel doen mits er organisaties en kerken achter het initiatief zouden gaan staan, met in in het achterhoofd de bedoeling om in de toekomst voedsel in te zamelen.”

Alle kerken
Het initiatief werd goed ontvangen, in de eerste instantie door de diakenen van de Hervormde Kerk, Gereformeerde Kerk en Chr. Gereformeerde Kerk. “Zo langzaam maar zeker zijn alle kerken in Ermelo achter mij gaan staan, en houden ze 1 á 2 keer per jaar een voedselinzameling.”

Maatschappelijk draagvlak
Daarnaast kreeg de Voedselbank Ermelo veel maatschappelijk draagvlak. Rotaryclub Ermelo houdt bijvoorbeeld jaarlijks een Voedselbankactie bij één van de supermarkten in Ermelo. Maar ook particulieren zetten zich in. “Zo ie er iemand die speciaal voor de Voedselbank Ermelo op een stuk grond groenten voor ons verbouwd.”

Anoniem
Voor een centraal punt om de voedselpakketten uit te delen kregen Ab Haaima en de vrijwilligers gratis beschikking over een zaal in gebouw Pinel aan het Raadhuisplein. Een prima locatie vond Haaima destijds omdat klanten van de Voedselbank er vrij anoniem hun pakket kunnen komen halen en desgewenst een kop koffie of thee kunnen drinken.

Hausse
“De Voedselbank loopt erg goed helaas”, betreurt Haaima “We zijn in 2010 begonnen met 12 klanten wat in de loop der jaren opliep naar 62. In september 2017 liep het aantal verstrekte voedselpakketten terug naar 30. Nu is er echter weer een stijgende lijn te constateren, maar niet zo groot als de hausse van een paar jaar geleden.”

Langzaam afbouwen
Na 8 jaar is het mooi geweest vind Haaima. Ook andere vrijwillige werkzaamheden bouwt hij langzaam af. Wat hem meer tijd en ruimte geeft om met zijn vrouw Gelske te fietsen en te wandelen. Daarnaast wil Haaima grote steden bezoeken in Nederland vanwege zijn voorliefde voor geschiedenis. “Als ik bijvoorbeeld naar Leiden wil toegaan, dan ga ik me eerst in de historie verdiepen. In plaats van dat ik op vrijdag met de Voedselbank bezig ben, kan ik nu op de trein stappen naar Leiden.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen