Steun Bert van Panhuis Ermelo met kerstpakketten voor Oost-Europa

Bert van Panhuis toont een foto met de voedselpakketten.
Bert van Panhuis toont een foto met de voedselpakketten.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Via de stichting Met Uitgestrekte Hand pendelt Bert van Panhuis (70) al bijna 20 jaar Moldavië, Roemenië en de Oekraïne op en neer om daar de allerarmsten en hulpbehoevende ouderen te verblijden met een kerst-/voedselpakket. 

“Dat gaat uiteraard niet zonder uw hulp”, stelt de Ermeloer, die 24 november weer die kant opgaat.

Armoede is erg groot
Bert kan blijven praten over de erbarmelijke omstandigheden waaronder de mensen er leven en hoe groot de armoede is. Het liefst pakt hij zijn laptop erbij om zijn verhaal te ondersteunen met beelden. Je moet wel een hart van steen hebben willen deze beelden en de toelichting van Bert je niet diep raken.

Warm gehouden door zwerfkatten
Zoals een foto van een oude vrouw die in Moldavië woont. “Ze leeft in een huis zonder deuren, met plastic voor de ramen, en er is geen licht en geen verwarming. Ze houdt zich warm met 27 zwerfkatten die ergens anders hun kostje bij elkaar scharrelen.”

Oorlogsgebied
De foto’s tonen ook de armoedige omstandigheden waaronder mensen in de Oekraïne leven. Bert betreurt: “Er is daar nog steeds sprake van een oorlogsgebied. Wat eerst te wijten was aan mister Trump, toen de IS en vervolgens het natuurgeweld.”

‘Dan ga je gewoon dood’
In Roemenië is het van hetzelfde laken een pak. “Als je daar ziek bent, ben je afhankelijk van je familie. Anders ga je gewoon dood.”

Wel 3 weken over praten’
Met het bezorgen van de kerst-/voedselpakketten in 2016 werd Bert vergezeld door Fred de Haan uit Ermelo. “Fred werd zo geraakt door de armoedige omstandigheden dat hij spontaan zijn jas aan een man gaf. Achteraf zei hij: ‘Ik kan hier wel 3 weken over blijven praten, maar je moet met eigen ogen zien hoe de mensen hier in pure armoede leven’.”

Schakeltje tussen boven en beneden
“Ik geloof echt dat het mijn opdracht is deze mensen te helpen. Wat dat betreft voel ik me het schakeltje tussen boven en beneden. Tot op de dag van vandaag ben ik ook zeer dankbaar dat ik dit werk mag doen.”

Helpen?
Wie de stichting wil helpen deze kwetsbare groep een fijne en gezegende Kerst 2017 te bezorgen kan een vrijwillige bijdrage storten op rekeningnummer: NL36SNSB0851665039 ovv ‘kerst-/voedselpakket2017’ en uw naam en adres. Graag voor 24 november i.v.m. de logistiek.

Lokale middenstanders steunen
Alle producten worden namelijk gekocht in de landen waar de pakketten worden bezorgd om de lokale middenstanders te steunen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen