Geslaagde leerlingen Chinees Groevenbeek Ermelo krijgen kalligrafeerset cadeau

Merel van Meerveld (16), Paula Brusse (17)en Yara van Donkersgoed (16) kregen vanmiddag, dinsdag 31 oktober, naast een certificaat ook een kalligrafeerset als stimulans om op een zwierige wijze de Chinese karakters uit te beelden.

De Havo-5 leerlingen kregen de set cadeau omdat het de eerste 3 leerlingen van Christelijk College Groevenbeek Ermelo zijn die het HSK 1 examen Chinees glansrijk hebben afgelegd. Wat mede te danken is aan de inzet van docent Chinees mevrouw Hong Chen, zei het drietal.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Korte zinnetjes
De drie dames die begin van het schooljaar startten met het vak Chinees hebben inmiddels een lexicon van 150 Chinese woorden. “We kunnen nu korte zinnetjes in het Chinees maken”, vertelden ze. Maar in de praktijk een woordje Chinees meepraten blijkt nog niet zo eenvoudig, merkten ze tijdens een excursie naar China in mei dit jaar, die ze met samen met een groep mede-studenten maakten.

‘Wat zegt zij nu?’
Merel: “Ik probeerde wel eens wat te zeggen in het Chinees. Hoewel ze het erg op prijs stellen dat je het probeert, zag je ze denken: ‘Wat zegt zij nu?’.” Paula was al zo ver dat zij in een supermarkt kon zeggen hoeveel ze waarvan wilde kopen. Chinees leren is hoe leuk en interessant dan ook wel erg lastig, hebben ze ervaren.

Afgehaakt
Terwijl ze een poging doen om uit te leggen hoe de Chinese karakters in elkaar steken en hoe je er woorden en zinnen mee maakt én ze uitspreekt, schoot Rein Tanis, docent en PR-man van Groevenbeek, al in de lach. “Snap je nu waarom ik na een aantal maanden ben afgehaakt?!”

Klanken en karakters
Tanis greep aan het begin van het schooljaar namelijk de kans mee te doen aan een cursus Chinees voor docenten. “Je wilt toch een beetje ervaren wat de leerlingen doen. Bovendien krijg je iets van de Chinese cultuur mee. Het is echter een taal die qua klanken en karakters zo ver van je afstaat, dat ik ermee ben gestopt.”

‘Nǐ hǎo’
Merel, Paula en Yara zetten door. Vooral om mee te kunnen met de excursie naar China, wat een voorwaarde was. Het was voor de leerlingen een meer dan geweldige ervaring, als ook andersom voor de Chinezen. “De leerlingen van de basisschool daar kijken de ogen naar je uit. Iedereen wil met je op de foto. Ze vinden het helemaal te gek als je ‘Hallo’ in het Chinees kan zeggen: ‘Nǐ hǎo’.”

Op de schouders van Boeddha
Ook de gebruiken zijn er heel anders dan in Nederland. Yara: “Ik had mijn schoenen uitgetrokken en wilde gaan zitten. Voor de Chinezen staat dat gelijk aan het staan op de schouders van Boeddha. Dus moest ik eerst pantoffels aantrekken, en in de douche badslippers.”

Bord niet leeg eten
Ook je bord leeg eten wordt niet op prijs gesteld. “Dan denken ze dat je niet genoeg hebt gehad, en scheppen ze nog eens op.” Tanis: “Hetzelfde gebeurt als ze alcoholische dranken schenken bij de lunch. Met je glas helemaal leegdrinken moet je oppassen, want ze blijven schenken.”

Focus
Paula is vast van plan niveau 2 en 3 ook te doen. Haar focus is namelijk gericht op een scholarship in 2018. Het hangt van het aantal behaalde punten af of dat een verblijf van een half jaar of een jaar is. Daarnaast overweegt Paula docent Chinees te worden op de basisschool in Nederland. Merel gaat voor niveau 2 en kijkt hoever ze komt. Yara doet niveau 2 en waarschijnlijk niveau 3 ook als alles meezit op school.

Chinese boeken
Mevrouw Liu van het Confucius Instituut Groningen overhandigde Merel, Paula en Yara het certificaat HSK 1 examen Chinees. Daarvoor had zij namens het Instituut Chinese boeken t.w.v. € 1000,- aan Groevenbeek gegeven, die via de schoolbibliotheek aan de leerlingen kunnen worden uitgeleend.

Confucius Instituut 
Het Confucius Instituut is een wereldwijde door de Chinese overheid gefinancierde non-profitorganisatie, die als doel heeft kennis over de Chinese taal en cultuur te verspreiden en de culturele banden tussen China en andere landen te versterken (bijvoorbeeld door culturele uitwisseling te bevorderen). Een andere belangrijke activiteit van het Confucius Instituut is het bieden van ondersteuning van middelbare scholen die Chinees in het curriculum willen opnemen of verder ontwikkelen.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen