Stichting Present Ermelo is weer present!

Lisa Hofman en Hein van Klooster.
Lisa Hofman en Hein van Klooster.
Foto: Grietje-Akke de Haas

Stichting Present Ermelo kende onder de bezielende leiding van Martin Mooiman in 2013 een vliegende start. In januari 2014 nam Present Ermelo de eerste klus voor de rekening door een Ermeloer te helpen met achterstallig onderhoud van de woning. De eigenaar was namelijk niet in staat dit zelf te doen. Vele klussen volgden.

Helaas overleed de sociaal maatschappelijk betrokken Ermeloer onverwachts op 10 mei 2014 in de leeftijd van 56 jaar. 

In een dip
Met het overlijden van Mooiman raakte Stichting Present Ermelo in een dip. Hoewel Marianne Heideman zijn taken overnam en er ook een bestuur was, bestond Present Ermelo eigenlijk alleen nog op papier. Wel sprongen Present Putten en Present Harderwijk bij in Ermelo als de nood aan de man kwam.

Vlot trekken
Vanaf mei 2017 echter hebben Lisa Hofman (21) en Hein van Klooster (67) als coördinator vrijwilligers Present Ermelo weer vlot getrokken. Een duobaan noemen ze het. “We doen het samen; Wat inhoudt dat we vrijwilligers aansturen, motiveren en activeren om iets praktisch te doen voor een hulpbehoevende in Ermelo. We trekken veel met elkaar op, zodat we naar buiten toe op één lijn zitten.”

Enthousiast
Zoals het enthousiasme voor het werk van Present Ermelo dat ze samen delen. “Wij willen zowel de vrijwilligers als de hulpvragers net zo enthousiast te maken als dat wijzelf zijn. Ofwel, we proberen anderen weer in hun kracht te zetten. ”

Een klus per week
Present Ermelo klaart met groepen vrijwilligers eenmalig een klus om iemand op weg te helpen. Dat varieert van tuinklussen, een woning weer leefbaar maken, iemand verhuizen tot opruimen. Klussen die ze krijgen doorverwezen van maatschappelijk organisaties, huisartsen tot de woningcorporatie, heeft Present Ermelo voldoende; de laatste maanden minstens één klus per week.

‘Ik kan het niet meer’
Toch blijft het volgens Lisa en Hein best moeilijk voor hulpvragers om te zeggen: ‘Ik kan het niet meer, ik moet mensen toelaten in mijn huis om me te helpen’. “Je merkt dan ook vaak dat ze graag iets terug willen doen voor de hulp. Zoals een kopje koffie zetten of proberen hun eigen kinderen in te schakelen om ook te komen helpen.”

‘Wat willen jullie graag doen?’
Naast praktisch de schouders onder een klus zetten, helpt Present Ermelo ook bij sociale hulpvragen. Bijvoorbeeld door ouderen een leuk dagje uit te bezorgen of rolstoelers begeleiden tijdens de Avondvierdaagse Ermelo. “Hierbij staat niet de klus centraal maar ‘de klussers’. Met andere woorden, als een groep vrienden tot collega’s van een bedrijf zich willen inzetten voor het goede doel, dan vragen wij als Present Ermelo wat ze graag willen doen en zoeken daar een klus bij.”

Informatie en aanmelden
Wil jij als vrijwilliger je maatschappelijke steentje bijdragen? Stichting Present Ermelo zoekt naast klussers ook vaste vrijwilligers die een project/klus coördineren. Voor alle informatie en aanmelden:

Over Stichting Present
Stichting Present Ermelo is onderdeel van de landelijke Stichting Present. die in 2003 startte met het initiatief. Inmiddels zijn er tientallen lokale stichtingen, sinds kort dus ook in Ermelo. Present doet haar werk vanuit een christelijke motivatie, maar werkt samen met iedereen.

Stichting Present Ermelo wil graag mensen in beweging zetten om voor hun medemens praktisch iets te betekenen. Oftewel, een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen