Janine Kriger start ‘actie’ voor meer prullenbakken in Ermelo

Opbrengst van 10 minuten wandelen...
Opbrengst van 10 minuten wandelen...
Foto: Janine Kriger

Janine Kriger baalt van het in haar ogen toenemende zwerfafval in Ermelo. En dat terwijl ze met haar gezin 4 jaar terug vanuit Amsterdam in Ermelo kwam wonen onder meer om de heerlijk schone straten en wegen in Ermelo.

“In Amsterdam is zóveel zwerfvuil, ik werd er echt beroerd van. Helaas constateer ik steeds vaker zwerfvuil op de weg in mooi Ermelo.”

Te weinig prullenbakken
Sinds kort heeft Janine een puppy waar ze veel mee wandelt. De dagelijkse wandelingen openden haar de ogen over de hoeveelheid achteloos weggegooide troep. “Volgens mij is één van de oorzaken dat er zo weinig openbare prullenbakken in Ermelo zijn. Wij leren onze kinderen hun afval netjes weg te gooien in een afvalbak in plaats van op straat. Maar de mogelijkheid om dat te doen wordt vanuit de gemeente word niet voldoende geboden.”

Prullenbakken wegbezuinigd
Janine legde haar verbazing hierover bij de gemeente Ermelo neer. Ze kreeg te horen dat 2 jaar terug veel prullenbakken zijn weggehaald in het kader van de bezuinigingen. “De medewerker van de gemeente vertelde mij: ‘We hopen dat mensen hun afval meenemen naar huis als er ‘even’ geen prullenbak te vinden is’. Tsja, dat hoop ik ook, de realiteit laat helaas een ander beeld zien.”

Al 4 vuilniszakken vol
Bij elke uitlaatbeurt en wandeling met haar hondje neemt Janine een plastic tasje mee en verzamelt al het afval wat ze aantreft op de straat. “Ik denk dat ik, en dan overdrijf ik niet, bij elkaar al 4 vuilniszakken vol heb verzameld. De bijgaande foto laat de opbrengst zien van 10 minuten lopen over de Putterweg, Veldweg en Smidsweg.”

Mobiliseren om melding te doen
De medewerker van de gemeente adviseerde Janine mensen te mobiliseren om een melding te doen bij de gemeente van zwerfvuil en het verzoek voor meer openbare prullenbakken. “Meerdere meldingen worden namelijk serieuzer genomen. Daarnaast wil ik mensen weer even alert maken hun vuil mee te nemen naar huis, en dit ook aan eventuele kinderen door te geven. Ondertussen blijf ik met mijn tasje ‘gewoon’ verzamelen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen