Bep en Jimmy van de Ridder verhuizen naar achtertuin van dochter en schoonzoon

Vandaag, vrijdag 6 oktober, is onder grote belangstelling met man en macht en zwaar materieel een mantelzorgchalet over de woning getakeld van Yvonne Bothe van de Ridder (46)en haar man Jeroen (46). Hun (schoon)ouders Bep (67) en Jimmy (71) nemen er hun intrek in.

Yvonne: “Mijn vader en moeder worden een jaartje ouder. Stel dat ze iets gaan mankeren, dan ben je er voor ze.”

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Woning werd te groot
De woning aan de Kanoweg werd naar de zin van Bep te groot. Ze wilde kleiner gaan wonen en richtte haar vizier op hun seniorenwoning. Ook met het oog op de gezondheid van haar man Jimmy die kampt met hartfalen en hartrimtestoornissen. Jimmy had echter een beetje moeite met de voortvarendheid van zijn vrouw. “Ik zat hier immers prima in dit huis met meer dan voldoende ruimte om van allerlei dingen te kunnen doen.”

Goed met elkaar overweg kunnen
Yvonne en Jeroen opperden daarom de idee dat zij het huis van hun (schoon)ouders zouden kopen en voor hen een mantelzorgchalet in de achtertuin te plaatsen. Dan moet je wel erg goed met elkaar overweg kunnen, toch?! Jimmy erkent dat: “Anders moet je er niet aan beginnen.” Ze noemen het een kwestie van geven en nemen en elkaar respecteren. Yvonne: “Sowieso kwam ik elke dag bij mijn ouders over de vloer toen wij nog aan de Sportlaan woonden.”

‘Dat lukt je nooit’
Toen het viertal het met elkaar eens was geworden werd de gang naar de notaris gemaakt voor de belastingtechnische aspecten. De volgende hobbel die moest worden genomen was de gemeente Ermelo, of toch niet? Yvonne lacht: “Bijna iedereen in onze omgeving zei: ‘Dat lukt je nooit’. Wij zijn echter erg goed geholpen door de gemeente. Er werd gevraagd een mantelzorgverklaring van de huisarts in te leveren en de gemeente berekende de vierkante meters oppervlakte die wij bij mochten bouwen. Dat was 67 vierkante meter, goed voor een mantelzorgchalet van 11 bij 3,90 én een schuurtje van 3 bij 4. Bovendien regelde de gemeente de hekken om de straat af te sluiten gedurende de tijd dat de mantelzorgchalet werd geplaatst.”

Flevohome Chaletbouw
Bep en Jimmy gaan wonen in een mantelzorgchalet van Flevohome Chaletbouw uit Ermelo. Bep en Jimmy: “Dit bedrijf maakt chalets op maat, zo ook onze mantelzorgchalet.Het chalet wordt gestoffeerd afgeleverd waarbij we zelf alles mochten uitzoeken.”

Buurt ook blij 
Bep en Jimmy zijn erg blij met deze oplossing. “De buren ook, want we wonen hier al sinds 1971 en hebben het erg gezellig met elkaar.”

Toelichting gemeente op procedure
Moniek Winters, Senior Communicatie-adviseur van de gemeente Ermelo, licht de procedure toe van het plaatsen van een mantelzorgwoning. “Als mensen een verzoek hebben voor het plaatsen van een mantelzorgunit komen ze op afspraak bij het team vergunningen. Er wordt hen dan uitgelegd welke mogelijkheden een perceel biedt aan de hand het vigerende bestemmingsplan en de mogelijkheden conform de regels gesteld in de Wabo voor het vergunningvrij bouwen. In de Wabo is geregeld waar en wanneer een mantelzorgunit geplaatst mag worden bij een woning.

Deze regelgeving wordt door ons toegelicht. Wij doen een vergunningcheck. De aanvrager levert stukken aan waar de unit geplaatst wordt en wat de maatvoering is van de unit, zodat team vergunningen kan beoordelen of de unit op deze locatie geplaatst kan worden en of dit inderdaad conform (landelijke regelgeving) vergunningvrij kan worden uitgevoerd.

De aanvrager krijgt vervolgens bericht met akkoord en kan starten met de bouw/het plaatsen van de unit.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen