Henriëtte van Heemstra Huis wordt bestemd voor urgente woningzoekenden

Het Henriëtte van Heemstra Huis op het terrein van Bartiméus dat is gelegen tussen de Putterweg/Smutslaan/Paul Krugerweg, wordt bestemd voor urgente woningzoekenden. Dat hebben Bartiméus en de gemeente Ermelo vanavond, woensdag 20 september, bekendgemaakt tijdens een informatieavond voor buurtbewoners in restaurant Bon Appetit.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Dringend een huis nodig hebben
De doelgroep spoedzoekers die er tijdelijk wordt gehuisvest zijn mensen die om diverse redenen dringend een woning nodig hebben. Dat kunnen jonge starters zijn, mensen die noodgedwongen wonen in een illegale woning op een vakantiepark, in situaties als echtscheidingen, arbeidsmigranten en vergunninghouders tot mensen die klaar zijn met een zorgtraject in een instelling.

Nu 48 appartementen
‘Het Henriëtte van Heemstra Huis ligt aan de rand van Parc Viventra en is een verzorgingshuis voor senioren vanaf 65 jaar met een visuele beperking. Het is een kleinschalig huis met 48 appartementen. Ieder appartement bestaat uit een zit/slaapkamer van 35 m², een kitchenette en een badkamer voor individueel gebruik’, zo typeert Bartiméus de woonvorm. Huisvesting echter die niet meer voldoet aan de behoefte en eisen van de tegenwoordige tijd.

Tandje beter
Bestuurder Joke Noorloos lichtte toe dat de huisvesting een tandje beter kan. “Huisvesting willen we meer op de begane grond realiseren en zorg verlenen in kleinere groepen, om beter in te spelen op de behoefte.” Renovatie van het Henriëtte van Heemstra Huis acht zij uitgesloten. “Dat is onbetaalbaar.” Omdat de criteria in de ouderenzorg toeneemt is het voor Bartiméus echter nog niet duidelijk hoeveel woonvormen er nodig zijn in de toekomst. Om nu al permanente nieuwbouw te plegen is niet slim en bovendien is het geld er niet voor.

Eind 2018 klaar
Bartiméus ziet daarom de oplossing in het realiseren van semi-permanente huisvesting van hoogwaardige kwaliteit. Het gaat om 2 gebouwen die in een L-vorm worden gebouwd rondom de parkeerplekken op het terrein lang de Paul Krugerweg. Hiervoor wordt een leegstaand gebouw, in de volksmond ‘de oude keuken’ genoemd, gesloopt. In de gebouwen worden de mensen gehuisvest die nu in het Henriëtte van Heemstra Huis wonen, in appartementen, studio’s en groepskamers. Als alles meezit is de nieuwbouw van de semi-permanente huisvesting eind 2018 gereed om te worden bewoond.

‘Kip, ik heb je’
Zodra wethouder Jan van den Bosch van de plannen hoorde zei hij: “Kip, ik heb je.” De gemeente Ermelo worstelt immers al jaren met een tekort aan woningen voor de zogenaamde spoedzoekers. Het is de bedoeling dat het Henriëtte van Heemstra Huis ongeveer 12 jaar beschikbaar komt voor de doelgroep. Bovendien kan het Henriette van Heemstra Huis eenvoudig omgebouwd worden naar kleine zelfstandige appartementen voor de doelgroep. De maandhuur van een appartement gaat maximaal 590 euro bedragen.

Mix van bewoners
De gemeente laat onderzoek doen naar de groepen die in Ermelo met spoed in aanmerking moeten komen voor een plek in het Henriette van Heemstra Huis. Het streven is een mix van bewoners. Dit doet de gemeente in samenwerking met De Huischmeesters, een vastgoedbeheerder die adviseert in het verbinden van tijdelijke woonbehoeften en maatschappelijke opgaven aan overtallig vastgoed. Zij onderhouden tevens contact met de buurtbewoners en zijn ook het aanspreekpunt voor opmerkingen en klachten gedurende de periode van de tijdelijke huisvesting.

Wisselende reacties
Buurtbewoners lieten wisselende reacties horen. Waar de één sceptisch reageerde op de doelgroep die bij hun in de buurt komt wonen: “Lekker makkelijk zeg, het is immers niet in hun achtertuin”, stond een ander er voorzichtig positief tegenover. “Ze willen er een mix van mensen huisvesten, en bovendien wordt er toezicht gehouden.”

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen