Vierhonderd basisschoolleerlingen maken Ermelo schoon

Zo’n 400 leerlingen van 9 basisscholen zetten zich vandaag, vrijdag 15 september, in om zwerfafval in Ermelo op te ruimen. Morgen, zaterdag 16 september, is het de beurt aan particulieren. Tussen 9.00 – 13.00 uur zijn zwerfafval-opruimers welkom bij het thuishonk van Stichting Natuur- en MilieuPlatform de Witte Heide aan de Kerklaan 5a, waar het nodige ‘gereedschap’ verstrekt wordt. 

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas.

Ermelo Schoon
Ermelo Schoon is het jaarlijks gehouden initiatief van de werkgroep van het NMP, met als doel de schoonheid van Ermelo te behouden. Negen basisscholen werkten graag mee aan het initiatief. Zo ook groep 7 en 8 van de Beatrixschool in wijk Oost vanmiddag.

Milieu-onderonsje
Voor werkgroepleden Jacqueline en Cathy handschoenen, plastic vuilniszakken en grijpers uitdeelden, hadden ze eerst een onderonsje met de leerlingen in de klas. Ze testten bijvoorbeeld de kennis van de kinderen over zwerfafval. Het bleek dat ze er vrij veel van afweten. Meester Bram had er eerder namelijk een les aan besteed. Ook illustreerde een poster in de klas hoelang het duurt voor bepaald zwerfafval is afgebroken.

Plastic soep
Plastic spant de kroon vertelden Jacqueline en Cathy. “Plastic breekt nooit helemaal af. Uiteindelijk komt het in minuscule deeltjes via het grondwater terecht in de zee. Dieren in de zee eten die deeltjes op; dus uiteindelijk wij ook.” Het zorgwekkende fenomeen dat bekend staat als ‘plastic soep’ heeft veel negatieve effecten op natuur en milieu, zoals vergiftiging.

Oplossingen?
Ook brachten Jacqueline en Cathy de leerlingen het besef bij hoeveel geld zwerfafval opruimen kost. “In de gemeente Ermelo kost het 15 euro per persoon per jaar.” Bovendien vroegen ze aan de leerlingen of ze oplossingen voor het probleem hebben. Dat varieerde van verbodsborden, meer prullenbakken, statiegeld heffen op blik en plats producten.

Reacties

gallery
30673
Zo’n 400 leerlingen van 9 basisscholen zetten zich vandaag, vrijdag 15 september, in om zwerfafval
https://ermelo.nieuws.nl/nieuws/20170915/vierhonderd-basisschoolleerlingen-maken-ermelo-schoon/
2017-09-15T15:20:15+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/109/2017/09/15151801/37EN-Schoon.jpg
Nieuws