Ermelo beleeft primeur van John Vis’ eerste theaterprogramma

Foto: Grietje-Akke de Haas

John Vis, hoe doet hij dat toch, mensen emotioneel raken nog voor hij goed en wel bezig is. Ofwel je het gevoel geeft dat je onderdeel bent van zijn verhaal; net of ervaar je het ook zo, of heb je het zo ervaren.

Beleef het tijdens het theaterprogramma ‘Laat zien wie je bent’, op zaterdag 16 september en zaterdag 4 november in Theater De Dialoog aan het Raadhuisplein in Ermelo, aanvang 20.00 uur, entree 15 euro. 

Blijf niet wachten in het donker
Al bij de eerste warme pianoklanken van het lied waarmee John zijn nieuwe theaterprogramma opent beleef je een gevoel van herkenning. Bij de eerste regels ‘Blijf niet wachten in het donker Zet jezelf in het licht’ prikken de tranen achter je ogen. Je voelt het meteen: ‘John is iemand die jou begrijpt’. “De liedjes vertellen immers mijn levensverhaal”, zegt John, “dat doe ik in alle eerlijkheid.”

Iets waardevols geven
Mensen emotioneel weten te raken heeft alles te maken met dat John zichzelf is, en dat ook durft te laten zien. Met alle downs als tegenslagen, onzekerheden tot imperfecties. Maar óók de ups als de juiste mensen op het juiste moment ontmoeten tot zich op een ongebruikelijke manier succesvol ontwikkelen. Wat maakte dat John zijn leven leidt zoals hij dat graag wil. Het stemt hem tot een tevreden mens. “Ik vind dat wat ik doe betekenis heeft omdat ik mensen iets waardevols geef.”

Illusie
Zijn eigen levensverhaal speelt als een rode draad door het theaterprogramma. Levenservaringen die John hebben geleerd hoe belangrijk het is om jezelf te laten zien; dan wel hoe je zichtbaar kan en mag zijn. Hoe daarbij bovendien een veilige omgeving van cruciaal belang is, willen gevoelens van angst en onzekerheid niet je leven beheersen. “Over onzekerheid heb ik ook een liedje geschreven, want daar heb ik zelf ook mee geworsteld.” Wat ook aangeeft dat streven naar leven in een altijd veilige omgeving een illusie is.

Moeilijke periode
John ondervond het zelf. Na 10 onbezorgde levensjaren brak voor het levenslustige ventje een moeilijke periode aan door spanningen binnen het gezin. Waardoor er voor John een onveilige situatie ontstond. Een periode waarin hij zich zoveel mogelijk onzichtbaar maakte om klappen te voorkomen. “Het klinkt raar, maar de dreiging van het slaan vond ik nog erger dan het slaan zelf.”

Lef en moed
Op zijn vijftiende toonde John het lef en de moed om het heft in eigen handen te nemen. Door karate- en bodybuilding lessen te nemen veranderde hij in 2á 3 jaar tijd van een spichtig mannetje in stevige gespierde man. Wat John altijd bij is gebleven is zijn karate-leraar. “Hij ontfermde zich toen echt over mij en gaf me zelfvertrouwen.”

Op jazzballet
Net als trouwens de lerares van jazzballet, die hem leerde om echt naar zichzelf te kijken en daar tevreden mee te zijn. “Wat dat betreft waren karate en dansles therapie voor mij.” Heel veel mensen staken trouwens de draak met John toen hij op zijn achttiende op jazzballet ging. “Maar ik had toen inmiddels zoveel zelfvertrouwen dat me dat niet boeide.”

Verborgen talenten
Een advertentie in De Telegraaf onder ‘Divers personeel gezocht’, tijdens een terrasbezoekje met een vriend, bracht John op het spoor van het vak van mensen entertainen. Een week later zat hij al op Mallorca waar hij avond aan avond gedurende een aantal jaren, een zaal met 400 man vermaakte. Voor John was het een openbaring. “Het bleek dat ik talenten had waar ik het bestaan niet van wist.” Zoals zijn acteertalent waarmee hij gastrollen scoorde in onder meer Goede Tijden, Slechte Tijden en In de Vlaamsche pot.

Niet aanwaaien
“Mensen zeggen wel eens: ‘Jij hebt ook veel geluk’. Maar het geluk komt me echt niet aanwaaien. Maar juist omdat ik laat zien wie ik ben, denk ik, ziet iemand wie ik ben.”

Vallen en opstaan
Ondanks de moeilijke periode in zijn jeugdjaren ziet John er zonder bitterheid op terug. “Waar leer je nou meer van dan van vallen en weer opstaan”, kan hij zich ergeren aan het tegenwoordige streven naar perfectie en het leven maakbaar maken. “Van vallen en opstaan word je sterk en krijg je zelfvertrouwen van.”

Voor het eerst in theater
Ermeloer John Vis is vooral bekend van zijn optredens bij de Schaapskooi, Boeldag tot het Bierfeest, waarbij zijn repertoire voornamelijk bestaat uit het zingen van covers. Komende zaterdag echter staat John voor het eerst met een eigen programma in het theater, met het voornemen de komende 15 jaar theater te maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen