Stichting Behoud Oorlogsherinneringen Ermelo viert katoenen jubileum

Foto: Pieter Trap

Wie enigszins geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog zal het afgelopen jaar niet ontgaan zijn dat Ermelo een stichting rijker is die zich met dit thema bezig houdt. Precies een jaar geleden heeft Ermeloër Pieter Trap een start gemaakt met Stichting Behoud Oorlogsherinneringen om deze belangrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis levend te houden. Nu een jaar later is er dus reden voor een feestje!

Door Pieter Trap.

Professionele weg ingeslagen
“Wij hebben nooit kunnen denken dat ons initiatief zo goed zou aanslaan en dat wij inmiddels zo veel bijzondere herinneringen en verhalen hebben kunnen delen met een groter publiek”, aldus Trap. Stichting Behoud Oorlogsherinneringen (Stibo) is daarom ook een professionele weg ingeslagen om op die manier in de toekomst zo veel mogelijk herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog op te kunnen tekenen. “Wat is begonnen als interesse in de oorlog is inmiddels uitgegroeid tot een stichting die op verschillende maatschappelijke vlakken een grote toegevoegde waarde heeft, en daar zijn we blij mee.”

Stibo zit niet stil
Zoals gezegd zitten de mensen van Stibo, inmiddels vier man en één vrouw sterk, niet stil. Naast het doen van interviews, zowel op beeld als op schrift, schrijven ze stukken voor de oudheidkundige vereniging, worden er voorwerpen uit de oorlog uitgeleend aan scholieren en proberen ze de mensen die ze hebben geïnterviewd met elkaar en met de volgende generatie in contact te brengen. Voorbeeld hiervan is onder andere de middag bij Riemer en Walinga Boekverkoopers die in het teken stond van oorlogsherinneringen.

Waardevol
“Wij gaan verder met onze activiteiten omdat het leuk is om te doen, maar vooral omdat wij en de mensen die onze publicaties lezen, er veel voor terug krijgen. De gesprekken met de mensen die de oorlog hebben meegemaakt zijn erg waardevol. Wij merken dat deze mensen het erg waarderen dat er interesse in is, dat is mooi om te zien”, aldus Trap.

Oproep
Trap doet dan ook graag een oproep aan iedereen die zelf een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog heeft of iemand kent die dat heeft om contact op te nemen. Ook voorwerpen uit die tijd zijn zeer welkom bij de stichting en vinden hier een goed onderkomen. Op de site zijn alle schenkingen te zien. ‘Op zolder of in een kastje heeft niemand wat aan het erfgoed uit de oorlog, op onze site vertellen wij wat over het voorwerp zodat iedereen er wat aan heeft’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen