NLdoet leerlingen pimpen Dorpswerkplaats Ermelo

Ruim 100 leerlingen verrichtten vrijwilligerswerk vandaag, vrijdag 10 maart, tijdens NLdoet 2017, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. De Ermelose dames Dunja Roelofsen (14) en Phyllicia Netto (20) hielpen Danielle Terpstra met klussen in het nieuwe onderkomen van de Dorpswerkplaats Ermelo.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Halverwege
Danielle was erg blij met de extra handen, op zaterdag 1 april gaan de deuren van het nieuwe onderkomen aan de Stationsstraat 75a, naast de Rabobank, immers officieel open. Voor het zover is moet er nog flink geklust worden in de ruimte van bijna 150 vierkante meter. Danielle is al ongeveer halverwege. Zo is er een mooi kantoor ingebouwd met diverse ramen zodat ze oog houdt op alle bedrijvigheid die in het winkeltje, de keuken, tafels waaraan workshops worden gehouden en vertier en de atelierruimte.

Creatief ontwikkelen
“Dit middenstuk wordt straks gebruikt voor de dagbesteding”, lichtte ze toe. De Dorpswerkplaats die in april 2016 is gestart biedt namelijk dagbesteding aan mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB). Doel is dat de cliënten zich creatief en persoonlijk ontwikkelen. “In cliënten zitten vaak zoveel dromen. Hier kijken we hoever we hen daarin tegemoet kunnen komen. Iemand heeft bijvoorbeeld de droom een expositie te houden. Dan maken we een plannetje waarbij ze op onze hulp kunnen rekenen, zonder dat ze worden afgerekend op de hulpvraag.”

‘Eerst de rest, dan ik’
Danielle heeft 4 vrijwilligers ‘in dienst’. “Met mijzelf erbij 5.” Aan een verdienmodel doet Danielle die van huis uit interieurarchitect is, voorlopig niet. “Eerst de rest, dan ik. Ik heb het immers goed in mijn leven. Ik wil het eerst opbouwen. Als er dan iets over is kom ik, of niet.”

Creatieve cursuslocatie
Danielle werkt met een groepen van maximaal 6 clienten. “Stel dat er meer animo zou komen, dan wijk ik uit naar een andere locatie. Want een wachtlijst is niet nodig.” Overdag is de Dorpswerkplaats het domein van de dagbesteding. ’s Avonds is is het een creatieve cursuslocatie voor liefhebbers.

Prima
Terwijl Danielle het doel van de Dorpswerkplaats uitlegde, waren Dunja en Phyllicia druk in de weer met schildersplakband zodat ze vervolgens de kozijnen van de ramen konden gaan schilderen. Dunja, leerling van Groevenbeek vmbo-K2 in Putten, zou met een vriendin komen klussen. Die kon op het allerlaatste moment niet. Gelukkig kreeg ze versterking van Phyllicia die via Landstede Harderwijk werd ingezet voor NLdoet. Beide dames vinden het prima dat de scholen de leerlingen inzetten voor NLdoet. “Zelf kom je er niet zo snel op om vrijwillig ergens een handje te helpen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen