Theatergroep Spiegel Ermelo speelt ‘Nu even niet’ en ‘Nu even wel’

Foto: Theatergroep Spiegel

Theatergroep Spiegel noemt de twee éénakters ‘Nu even niet’ en ‘Nu even wel’ een tragikomedie die een kruising is tussen Seks and the City, de bekende Amerikaanse televisieserie die gaat over de belevenissen van vier vriendinnen in Manhattan, en de Eetclub van Sakia Noort.

De éénakters zijn geschreven door de Nederlandse schijftser Maria Goos. Met de opvoering hopen de toneelspelers het publiek op vrijdag 10 maart en zaterdag 11 maart twee uur lang te boeien en te ontroeren. ‘Nu even niet’ is het mannenstuk mannenstuk’ waarin Martin Bezemer, Erik Grootendorst, Toon Hollander en Willem de Rijk vier vrienden spelen. Na de pauze is ‘Nu even wel’ aan de beurt, het ‘vrouwenstuk’ met Henriette van Ameijde, Alexandra Lasschuit, Veronica Romijn en Bettine Veenstra die een vriendinnengroep spelen.

Op de loer
Beide éénakters spelen zich af in een restaurant en belichten de verschillen in vriendschappen tussen mannen en vrouwen. Waar mannen het hebben over seks, vriendschap en herinneringen ophalen, praten de vrouwen vooral over vrouwendingen, echte gevoelens en bijzondere relaties. In beide opvoeringen liggen echter onderhuidse meningsverschillen op de loer. Bettine die haar debuut maakt als toneelspeler bij Theatergroep Spiegel: “Het schrijnt en het schuurt, vooral het vrouwenstuk. De mannen hebben onderling dan wel veel lol, maar steken onder water leggen oud zeer bloot.”

Uit het leven gegrepen
De twee stukken kun je niet los van elkaar zien vertellen regisseurs Desirée Foppen en Nico Nijs. “Wanneer het vrouwenstuk ‘Nu even wel’ wordt gespeeld vallen de kwartjes. De vrouwen hebben namelijk allemaal op hun eigen manier iets met de mannen in ‘Nu even niet’.” De ingrediënten van de éénakters zijn uit het leven gegrepen met heftige emoties, hilarische momenten, smeuïg en smaakvol. “Maar er zijn ook momenten waarop juist om moet janken.”

  • ‘Nu even niet’ en ‘Nu even wel’ speelt op vrijdag 10 maart en zaterdag 11 maart in Theater De Dialoog, aanvang 20.15 uur. De toegangsprijs is 12 euro inclusief pauzedrankje.

Korte inhoud

Nu even niet
Vier mannen, allen veertigers, komen al twintig jaar lang, sinds hun studententijd, eens per maand naar hetzelfde restaurant om daar met elkaar te eten. Ze kijken vooral terug. Trouw houden ze zich aan een niet uitgesproken afspraak: ze bevinden zich in de ‘zeurvrije zone’. Ze praten over seks, over vriendschap en halen herinneringen op. (Hun) vrouwen begrijpen dat niet. Toch blijkt gaandeweg het stuk dat niet alles rozengeur en maneschijn is, hun levenslange onverwoestbare vriendschappen hebben ook minder leuke kanten.

Nu even wel
Een verhaal over vriendschap tussen vrouwen. Waar de mannen het hebben over vroeger, hebben de vrouwen het vooral over nu. Vier vrouwen eten samen in hetzelfde restaurant. Alle vier kennen ze Michiel uit (‘Nu even niet’) en twee van hen op een speciale manier. In hun gesprekken gaan over allerlei vrouwendingen maar ook over echte gevoelens en bijzondere relaties. Oude wonden worden opengekrabd, nieuwe toegebracht. Vrouwen hebben blijkbaar andere stilzwijgende afspraken dan mannen. Ze gaan door tot elk conflict beslecht is en de onderste steen boven komt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen