‘Herinnering aan Ermelo en mijn jeugd, gelukkige tijden’

Wanneer je als redactie een intrigerend gedicht krijgt toegezonden raak je razend benieuwd naar de achtergrond van de dichter. “Het is een herinnering aan Ermelo en mijn jeugd, gelukkige tijden”, schrijft Arjen Boswijk.

Met fotoreeks

Arjen Boswijk, ex-schoolmeester en dichter, woont alweer decennia in Groningen met Martine en de dochters Lotte en Lola. Hij keert echter nog regelmatig terug naar plekken in Ermelo.

Mooie herinneringen
“Ik heb sterke en mooie herinneringen aan Ermelo. Mijn grootouders woonden aan de Wilhelminalaan 6.” In de artsenwoning die ‘de Pauwenhof ’ heette, woonde dr. Roelf Holtrop. “Toen mijn vader Fenmo Boswijk weduwnaar werd trouwde hij met Elisabeth Holtrop. Op de foto (zie fotoreeks) is goed zien hoe benauwd mijn broertje Victor en ik waren die dag, bang voor wat ging komen. Twee jaar eerder verloren we onze moeder, Idelette Bech, zij stierf plotseling aan polio.

Bernhard ‘Willem’ Holtrop
Ook de ouders van mijn vader woonden in Ermelo, op Stichting Veldwijk, in het eerste grote huis vlak over het spoor. Opa was de geneesheer-directeur van Veldwijk. Veel vakanties brachten we door in Ermelo. Op de fiets naar de zeeleeuwen in Harderwijk, of naar het reusachtige Bosbad. Rond de Pauwenhof bestierde oma Mien een stuk bos, wij waren een soort jonge boswachters. Ook in het mooie huis woonde de broer van onze nieuwe moeder: Bernhard ‘Willem’ Holtrop. Hij is een beroemd politiek tekenaar uit Parijs en werkt voor Charly Hebdo.”

Trouwen op de Pauwenhof

Mijn vader hertrouwde
op de Pauwenhof in Ermelo
met de oudste dochter
van de gereformeerde dokter
maar wij waren al geboren

In een klein apenpak gestoken
zagen wij die dag de nieuwe moeder
in het wit zedig een trap afdalen
op elke foto zijn we bang voor wat er komen ging

De vorige was doodgegaan
en lag begraven
tussen duizend oude dennen
bij Oosterbeek hoewel mijn vader steeds beweerde
dat zij daar niet lag
zij was elders zei hij maar waar
vroeg ik mij af met klein verstand
de hemel paste lang niet toen
in mijn kinderlijk benul

Arjen Boswijk , juli 2016

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen