Het Pakhuis Ermelo op de schop voor de Romeinen

Het complete centrum voor erfgoed en milieu Het Pakhuis aan het Molenaarsplein moest ervoor op de schop. Maar dan heb je ook wat toonde directeur Aimee Streefland-Wijnacker zich reuze trots op de kersverse kijk- en doe-tentoonstelling ‘Oog in oog met de Romeinen’.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

Bijzonder
Donderdag 19 januari werd de tentoonstelling feestelijk geopend. Aimee zei dat het van lef getuigd om in deze tijd van bezuinigingen zo’n groots opgezette tentoonstelling neer te zetten, die Ermelo nationaal en internationaal op de kaart moet zetten. Want de aanleiding voor de tentoonstelling is namelijk heel bijzonder. Rond 170 na Chr. hebben sporen bewezen dat de Romeinen op de Ermelose hei hun marskamp hadden opgeslagen.

Unieke locatie
Een fenomeen volgens Paul van der Heijden van RomeinenNU,  een promotiebureau dat zich inzet om Romeinse geschiedenis en erfgoed op een creatieve en frisse manier onder de aandacht te brengen bij een breed publiek en het onderwijs. “Oefenkampen zijn er wel veel gevonden, maar marskampen nauwelijks.” Het Romeins marskamp in Ermelo is voor de vertegenwoordiging van het gebied boven de oude Romeinse grens, de limes, daarom erg belangrijk. Het is namelijk een unieke locatie in Nederland.

Breien
De Romeinen verbleven niet lang op de Ermelose hei, maar hebben volgens Aimee wel veel achtergelaten. Voldoende in ieder geval om er een groots opgezette tentoonstelling omheen ’te breien’, waarbij Het Pakhuis ook spullen van RomeinenNU in bruikleen mocht nemen.

Laagdrempelig
Voor liefhebbers van de Romeinen die zo’n grote invloed op de geschiedenis van de wereld hebben gehad en scholieren, is de tentoonstelling thuiskomen. Maar ook ‘cultuurbarbaren’ vallen vast als een blok voor een stukje geschiedenis dat op zo’n laagdrempelige manier is neergezet.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen