Gereformeerde Gemeente Ermelo neemt afscheid van ds. P. Melis

Foto: Eigen foto

Zondagmiddag 1 januari 2017 nam ds. P. Melis afscheid van de Gereformeerde Gemeente Ermelo. Sinds april 2011 was hij aan deze gemeente verbonden. Ds. Melis wordt op 11 januari bevestigd in de Gereformeerde Gemeente van Oud Beijerland. Dit wordt zijn vijfde gemeente.

Van Jowan Heres

Afscheidsdienst
Ds. Melis stelde in de afscheidsdienst Kolossenzen 3:16a centraal. “Het Woord van Christus wone rijkelijk in u, in alle wijsheid.” De predikant gaf aan dat er “zowel voor u als voor mij veel verandert”. Een mens gaat weg, gelukkig blijft het Woord van de levende God. Ds. Melis stond in verband hiermee stil bij de wens en het verlangen van Paulus voor de gemeente van Kolosse. De apostel had onderwijs gegeven in de grondstukken van de waarheid. Ook had hij vermaand de weg van de gerechtigheid na te jagen en zich verre te houden van zonden en ongerechtigheden. Paulus riep op gemeenschap te oefenen met Jezus Christus en Zijn Beeld te vertonen. De apostel vervolgt dan met de wens dat het Woord van Christus rijkelijk in u wone.

Kernachtig
Ds. Melis wees op drie zaken: (1) de inhoud van, (2) de verbondenheid aan en (3) het onderwijs door dat Woord. De inhoud van het Woord wordt op meerdere plaatsen kernachtig beschreven. De verborgen raad en wil van God is bijvoorbeeld te vinden in de bergrede. Het gaat om de enige weg tot zaligheid, eerst door profeten/apostelen verkondigd, nu door dienstknechten. Christus schittert in het Oude Testament door Zijn beloften en in het Nieuwe Testament door Zijn vervulling. De verbondenheid aan dat Woord blijkt uit de nauwe omgang met het Woord, vergelijkbaar met wonen in een huisgezin waarin alles wordt gedeeld. Door Zijn Geest werkt Hij een blijvende verbondenheid aan het Woord.

Voortdurend nodig
Het onderwijs door dat Woord is voortdurend nodig. Door Zijn Woord geleerd en gesticht te worden. Het Woord van Christus is zo eerlijk. Het laat niets van de mens over. De mens is doelmisser. Dit te leren is niet naar het vlees en toch zo profijtelijk. Hoe meer we aan onszelf ontdekt worden, hoe meer plaats er komt voor de Verlosser. Ds. Melis gaf aan dat dit zijn hartelijke begeerte en uitzien is. Dan komt God aan Zijn eer en de zondaar aan de zaligheid. Het verkiezende werk van de Vader, het verlossende werk van de Zoon en het toepassende werk van de Geest zorgt ervoor dat Zijn gemeente ingezameld wordt.

Hartverwarmend
Na de Woordverkondiging dankte ds. Melis alle gemeenteleden voor de hartelijke verbondenheid en ontvangen liefde. “Uw aanwezigheid tijdens de afscheidsbijeenkomst op 28 december was hartverwarmend.” De catechisanten en verenigingen prees hij liefdevol de dienst van de Heere aan. De organisten en de koster werden dankgezegd voor de goede samenwerking. Ds. F. Mulder sprak namens de classis Barneveld en de Particuliere Synode Oost. Hij dankte ds. Melis voor zijn inbreng. “U kon met een kort woord de kern raken.” Student M. Blok sprak enkele woorden van dank voor de ontvangen raad. Ouderling A.C. Duifhuizen sprak namens kerkenraad en gemeente. “U sprak op gezag van Uw Heere en Meester, ernstig, bewogen en liefdevol. Onze oprechte dank voor uw trouwe dienst.”

Laatste keer
Nadat de gemeente hem Ps.121:4 had toegezongen, legde ds. Melis voor de laatste keer als eigen predikant de zegen op de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen