Doe ook eens mee aan het Ermelodiner!

Foto: Eigen foto

Vijf jaar geleden ging het Integratiediner landelijk van start en inmiddels is dit evenement in veel plaatsen een succes. Inwoners, maar ook bedrijven, nodigen anderen uit en organiseren een gezamenlijke maaltijd en iedereen brengt hiervoor iets te eten mee. Het Ermelodiner is een variant op het nationaal integratie diner.

Meer begrip
Vorig jaar is het Ermelodiner voor de eerste keer georganiseerd door een enthousiaste inwoonster met ondersteuning van het Leefbaarheidsteam Ermelo. Hieronder volgt een citaat van haar. “Mijn Ermelo diner geef ik graag gestalte met u en daarbij krijg ik ondersteuning vanuit het Leefbaarheidsteam Ermelo.Met dit Ermelodiner wil ik inwoners inspireren om zelf ook een Ermelodiner te gaan organiseren. Elkaar ontmoeten en beter leren kennen is een eerste stap naar meer begrip voor elkaar, tolerantie en iets met elkaar doen voor een prettig Ermelo voor iedereen. “

Kees kookt graag
Dit jaar werd het diner georganiseerd in inloophuis de Parasol. Hier worden wekelijks koffie-ochtenden en activiteiten voor mensen uit de buurt gehouden. De medewerkers van de Parasol wilden het Ermelodiner graag ondersteunen en openden de deuren voor dit initiatief. Rond half zes kwamen de eerste gasten binnen. Iedereen kreeg een naamsticker op en koffie of thee. De meegenomen etenswaren werden op de buffettafel neergezet of naar de keuken gebracht zodat het kon worden opgewarmd. In een half uur zat de ruimte vol met zo’n dertig mensen.

Na een kort welkom en een introductiespel was het tijd om gezamenlijk te eten. Iedereen had thuis iets klaargemaakt en meegenomen. Kees, hij kookt regelmatig voor bezoekers van de Parasol, had 6 liter Ermelose soep gemaakt. Naast echte Hollandse gerechten – zoals hete bliksem en gevulde eieren – was er een keur van internationale gerechten. Fatima had bijvoorbeeld Spaanse paëlla gemaakt. Fatima is één van de jongeren. Over haar gerecht zei ze: “Normaal pel ik de garnalen niet maar ik wist dat er oudere mensen komen. Dus daarom heb ik ze gepeld. Er zitten tijgergarnalen in. Het is een lekker maar ook gezond gerecht.” Verder was er Surinaamse BB (bruine bonen) met rijst, Afrikaanse rijstcakejes, Afrikaanse rijst met kip en gebakken banaan, Afgaanse Bolani en een Pools gerecht met zuurkool en paddenstoelen.

Handen uit de mouwen
De deelnemers vormden een gemêleerd gezelschap. De jongste deelnemers waren 15 á 16 jaar. Zij zitten in de jongerenraad van Ermelo en zijn nieuwsgierig naar wat er te doen is vanavond. Ook vanuit het jongerenwerk Plaza waren een aantal jongeren gekomen. Zij zorgden niet alleen voor gezelligheid en levendigheid maar ze staken ook de handen uit de mouwen. Er werden drankjes ingeschonken, geholpen bij de afwas en na afloop werd er met tafels en stoelen gesjouwd.

Tijdens het diner werd er regelmatig van stoel gewisseld en veel gepraat. Er werd geïnteresseerd geluisterd naar jong en oud. Allerlei verhalen werden uitgewisseld: Zo vertelde Fatwata over haar werk als voorlichtster in Afrika. Naast haar zaten Joke en Sidiqa. Zij kwamen er achter dat ze allebei houden van wandelen in de buitenlucht. Eén van de jongeren nodigde iemand uit voor een feestje over twee weken. Sidiqa werd getipt dat er een wandelgroep gaat starten in Ermelo en zo ontstonden er allerlei interacties. En dat is nu net de bedoeling van het Ermelodiner.

Doet u mee volgend jaar?
Als u mensen uit de buurt wilt leren kennen of eens met mensen uit Ermelo om tafel wilt, denk dan eens na of het Ermelodiner iets voor u is. Kijk eens of u met elkaar een Ermelodiner kunt organiseren in oktober volgend jaar. Dit kan een diner zijn voor een grote groep of op kleinere schaal bij u in de huiskamer. Het Leefbaarheidsteam kan u hierbij ondersteunen met ideeën. Een draaiboek ligt klaar voor geïnteresseerden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Leefbaarheidsteam, [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen