After Blaren Party in Bruijn Café Ermelo voor Nijmeegse Vierdaagse gangers

Foto: Grietje-Akke de Haas

Een heuse After Blaren Party op zaterdag 1 oktober om 16.00 uur, dat organiseert Bruijn Café aan de Stationsstraat 40 voor Ermeloers die deelnamen de 100ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse, van 19 – 22 juli.

Doel is om onder het genot van een hapje en een drankje herinneringen op te halen en ervaringen te delen. Kortom, even gezellig buurten over de wel heel bijzonder verlopen Nijmeegse Vierdaagse. Bruijn Café sponsort de hapjes.

Initiatiefnemers zijn Bertus de Groot en Gert Bruijn. Bij beide prijkt de medaille van de honderdste Nijmeegse Vierdaagse op hun borst. Gert liep met een vriendengroep dagelijks 55 kilometer en Bertus die mentaal werd ondersteund door zijn vrouw Klazina, wandelde 30 kilometer per dag.

De 100ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse gaat de boeken in als extreem. Drie dagen was het meer dan tropisch warm met als klapstuk het noodweer op vrijdag. “Dinsdag, woensdag en donderdag hebben we gloeiend heet weer gehad”, weet Bertus erover mee te praten. “Vooral dinsdag was het erg warm met geen zuchtje wind. Toen we de Waalbrug overliepen naar de luwte van de stadsmuur vielen de wandelaars dan ook met bosjes uit. Medewerkers van het Rode Kruis stonden al klaar met een infuus om ze op te vangen. Ook jakkerden de ambulances af en aan.”

Met iets meer wind verliep de woensdag iets makkelijker, al bleef het extreem warm. “Er was echt heel veel uitval”, vertelt Bertus. Maar bezweert hij: “Al had ik het op mijn knieën moeten doen, maar de finish zou ik halen.” Klazina die eerdere edities meeliep: “Het over je grenzen gaan is de uitdaging om mee te doen, kijken wat je lijf aankan. Je gaat tot spuugens toe, want je wilt echt niet stoppen.”

Op vrijdag sloeg het noodweer toe. “We hebben zóveel regen, onweer en bliksem gehad. Maar stoppen konden we niet. We liepen immers in een bosgebied, later midden op de dijk en konden geen kant op. Soms was het best wel angstig.” De finish halen was dan ook een euforische ervaring.

Naast de felbegeerde medaille waardeert Bertus in het bijzonder het speldje dat elke deelnemer kreeg als bewijs van deelname aan de honderdste editie. “Een echte collectors-item”, koestert het het kleinood trots.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen