Spectaculaire dropping van 500 parachutisten op het Houtdorperveld in Ermelo

Als witte engelen zweefden vandaag, woensdag 14 september, de parachutisten tegen de blauwe hemel, terwijl de oude Hercules grommend in de verte verdween.

Van onze speciale verslaggever, met fotoreeks

Ondertussen kondigde een volgend toestel zich al weer aan. In totaal zo’n 500 man van de Luchtmobiele Brigade luisterden zo de 71-jarige herdenking op van de operatie Market Garden, waarbij in september 1944 zo’n 2000 parachutisten op de Ginkelse Hei landden.

Het Houtdorperveld is later gebruikt voor de opnames van de beroemde film ‘A bridge too far’. Op deze zonnige donderdag konden de picknickende bezoekers meer in vakantiesfeer genieten van het spektakel.

De dropping van de parachutisten had te maken met de herdenking van 71 jaar Market garden. Op 17 september 1944 begon de grote luchtlandingsoperatie die tot doel had Nederland te heroveren op de Duitsers en door te stoten naar het Ruhrgebied. Tijdens deze operatie landden op 18 september 1944 2000 parachutisten in de buurt van Ede op de Ginkelse Ede. De militairen uit Groot Brittannië en Polen moesten de landingszones veilig stellen en de brug over de Rijn bij Arnhem veroveren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen