Gemeente Ermelo bestrijdt gevaarlijke gifspuiterij op Groevenbeekse Heide

Foto: Bianca Meijer

Verschillende mensen betichten de gemeente Ermelo van het spuiten van gevaarlijk gif op de Groevenbeekse Heide om het onkruid te bestrijden. Op Facebook laten mensen weten erg verontwaardigd te zijn over de werkwijze van de gemeente Ermelo.

Sjef Oerlemans, woordvoerder van de gemeente Ermelo, is op de hoogte van alle commotie en nam de meldingen serieus door er op te reageren. “Als gemeente hebben we eerst inhoudelijk op gereageerd, en vervolgens de oproep gedaan een afspraak te maken met de gemeente of een telefoonnummer achter te laten. Niemand heeft hierop gereageerd.” De onrust op Facebook neemt echter steeds grotere vormen aan en de diverse media is ingeschakeld. Oerlemans is van mening dat mensen die zich zo ongerust maken over de manier van bestrijden van onkruid naar de ‘veroorzaker van het probleem’ moeten toekomen; de gemeente Ermelo. In die zin nodigt hij ze uit voor een gesprek. “Wat mij betreft mogen ze dan ook alle media inschakelen om ter plekke verslag te doen.”

Oerlemans benadrukt nogmaals dat er geen gevaarlijk gif wordt gebruikt om de nieuwe uitloop van braamstruiken te bestrijden. “Bovendien worden de werkzaamheden uitgevoerd door een professioneel bedrijf dat heel erg goed weet hoe er mee om te gaan.”De discussie of dit de juiste manier is om de uitloop van braamstruiken te bestrijden is er een van een andere orde vindt Oerlemans. “Wie dat ter discussie wil stellen moet de gemeente Ermelo een brief schrijven en/of de gemeenteraad inschakelen.”

Bianca Meijer is één van de vele mensen die zich erg ongerust maakt en liefhebber van het natuurschoon op de Groevenbeekse Heide. “Op de Groevenbeekse Heide leven kleine watersalamanders, zandhagedissen, levendbarende hagedissen, adders en hazelwormen. Daarnaast de roodborsttapuit, leeuwerik en klapekster, gewone bonte specht, kleine bonte specht, groene specht, velduil, bosuil en steenuil, vossen, boommarter, reeën. Ook groeien er beschermde en zeldzame planten: grasklokje, welriekende agrimonie, heidekartelblad, koningsvaren, kruipend vleugeltjeskruid tot knolspirea. Bovendien wordt de heide gebruikt door wandelaars, fietsers, ruiters en mensen met honden (en kleine kinderen).”

Bianca volgt de bestrijding van de uitloop van de braamstruiken op de voet. Ze doet verslag:

“Op 3 februari 2016 sprak ik de heren (van de gemeente?) terwijl ze bezig waren om op de Groevenbeekse Heide de wilde rozen, bramen en ook de zeer zeldzame en beschermde plant Welriekende Agrimonie die op de rode lijst staat tot op de grond toe af te maaien. Ik zei ze dat de Agrimonie beschermd was, op de rode lijst staat en dat deze wettelijk dus niet mocht worden beschadigd of verwijderd. Ik kreeg als antwoord dat het uitsluitend om een opruimactie ging en dat de rozen en de agrimonie weer terug zouden uitlopen. Uitsluitend de bramen zouden worden verwijderd. Er waren klachten van mensen die last hadden van overgroeide paden en daarop werd gereageerd met deze maatregelen. De gemeente zou aldus de heren op de hoogte zijn van de zeldzaamheid en status van de Welriekende Agrimonie en ik hoefde mij echt geen zorgen te maken.

Op 24 mei 2016 zie ik de heren met auto en veiligheidshesjes op de hei, spuittankjes op de rug. Als ik bij ze ben aangekomen vraag ik of ze met RoundUp aan het spuiten zijn. Het antwoord is nee. Vervolgens vraag ik wat dan wel, en het antwoord is dat het uitsluitend een middel is dat bramen aanpakt het heet Genoxone. Als ik vraag of het alleen om de bramen gaat beamen ze dit. Als ik aangeef dat ik hoop dat de Welriekende Agrimonie niet wordt bespoten omdat deze op de rode lijst staat moeten beide heren hard lachen. Waarom wordt me niet duidelijk. Als ik thuis ga uitzoeken wat Genoxone precies bevat schrik ik van de gegevens.

Er staan geen waarschuwingen of afzettingen tijdens het spuiten. De loslopende honden lopen gewoon langs, ze lopen soms door de nevel en de heren blijven doorspuiten als er mensen en honden langslopen. Momenteel hebben veel dieren jongen, de leeuwerik, de zandhagedis, de levendbarende hagedis, de salamanders. De schade aan aquatisch leven is vergaand volgens alle informatie. Rondom het vennetje is echter gewoon gespoten. Het is voorjaar, er zijn naast de gebruikelijke honden ook veel pups. Het gif wordt op uitlopers van planten gespoten tot deze druipen. Voor veel honden is dat op ooghoogte.”

Bianca achterhaalde de volgende gegevens:

Gegevens over Genoxone:
Engelstalig label: http://www.agriphar.co.uk/images/upload/Products/Etiquette/JPEG/Label-Genoxone-1L.jpg
Rapport van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (bevat zeer veel en gedetailleerde informatie: te downloaden als PDF op deze locatie:
http://www.ctb.agro.nl/ctb_files/140207_13497.PDF

www.sherriffgrasscare.co.uk/userproducts/14837/Genoxone ZX MSDS.pdf

https://www.deboerdrachten.nl/mediadepot/1898cd21cd9e/070562Genoxone.pdf. (eerste document, later gewijzigd wat betreft schade aan ogen. )

Nederlandstalige gebruiksaanwijzing:
https://www.tuinierdier.nl/data/upload/files/luxan/pdf/genoxone-zx—handleiding.pdf

Een paar korte maar duidelijke quotes uit de bovenstaande stukken:
“Very toxic to aquatic organisms, may cause long-term adverse effects in the aquatic environment.” ( De auto stond bij het door een open hek beschermde vennetje dat rondom is bespoten…)

Korte quote uit het rapport van het CTB: ” Er was gebleken dat de oogirritatiestudie met negatief resultaat niet uitgevoerd was met de huidige samenstelling van het middel. De classificatie voor oogirritatie was derhalve niet correct en dient gewijzigd te worden naar H318.” (H318 = Veroorzaakt ernstig oogletsel)

Ander gif dat op de Groevenbeekse Heide wordt gebruikt is RoundUp:

Jarenlang is door de gemeente met RoundUp gespoten op de heide, terwijl dit natuurgebied is en tevens losloopterrein voor honden. RoundUP is een gevaarlijke substantie waar milieuorganisaties al jaren tegen protesteren. Telkens als ik de heren hiermee bezig zag heb ik een praatje met ze gemaakt en ze verzekerden me dat de uitvinder het tijdens een lezing gewoon door zijn drinken deed en opdronk om te demonstreren hoe ongevaarlijk het middel zou zijn. Het is bij mijn weten afgelopen najaar nog gebruikt. Meer informatie over RoudUp: http://www.greenpeace.nl/campaigns/landbouw/roundup/

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen