Boer in Telgt Ermelo viert gouden jubileum

Foto: Jannie en Gerard van Malestein ( foto: Grietje-Akke de Haas)

Gerard van Malestein viert 1 mei zijn 50-jarig jubileum als boer in Telgt, een buurtschap van Ermelo.

Eigenlijk wilde hij iets heel anders worden. “Ik ging naar de mavo, maar bleek hopeloos in talen. Ik had voor Frans, Engels, Duits en Nederlands allemaal een 4. Dus ben ik maar naar de landbouwschool gegaan. Ik dacht: ‘Dan maar boer worden’.”

Achteraf heeft Van Malestein er geen spijt van. ““Je bent als boer immers vrij en je woont hier heel mooi”, overziet hij het uitzicht vanuit het woonhuis aan de Telgterweg 293. Altijd makkelijk was het boerenbestaan niet. “We hebben erg beroerde dagen meegemaakt met onder meer de blaasjesziekte begin jaren 90 en mond- en klauwzeer begin 2000.” Ook een overijverige ambtenaar van Bureau Heffingen zat hem eind 1990 flink dwars met de mestboekhouding. “Degene die de mest wilde afnemen kon er op dat moment niets mee omdat het te nat was. Omdat ik de mest op dat moment niet kon afvoeren kreeg ik een boete van 27.000 gulden. De meneer van Bureau Heffingen had er geen begrip voor. Zodoende moest ik om het brood te verdienen een paar jaar in de bouw erbij werken.”

Van Malestein is geboren op het adres Telgterweg 287, als zoon van Heimen van Malestein (1900), kleinzoon van Simon van Malestein (1850) en achterkleinzoon van Jan van Malestein (1807). De laatstgenoemde was de bekende wethouder. Gerard van Malestein wijst op de leeftijdsverschillen van zijn voorvaderen. “Met uitzondering van mijn overgrootvader schelen we allemaal 49 jaar.” Met zijn broer Jan nam Van Malestein in 1966 de boerderij over van vader Heimen, die vanaf dat moment AOW kreeg, goed voor 20 koeien en jongvee. “Dat ging prima, maar Jan is al vrij snel getrouwd en in de woning ernaast gaan wonen. Hij is later ook voor zichzelf begonnen met koeien.”

In 1979 trouwde Van Malestein met Jannie Gerritsen uit Putten. Zij was geen boerendochter. “Ik viel op Gerard en kreeg het boerenleven erbij”, lacht ze. “ik heb het trouwens altijd wel erg leuk gevonden dat Gerard thuis aan het werk was.”  Een eigen woning voor het pasgetrouwde stel was destijds even een probleem. “Wethouder Drees Brons zei toen dat we maar in de koeienstal van mijn moeder moesten gaan wonen. Het zou alleen maar een kwestie van een beetje verbouwen zijn.” In 1980 verhuisde het jonge echtpaar naar het huidige adres waar inmiddels een kalverstal, twee varkensstallen en een woning waren gebouwd.

Van Malestein peinst er niet over om te stoppen. “Het is de laatste 10 jaar ook wat rustiger geworden, vooral sinds ik 900 varkens en 100 kalveren houd voor het voergeld. Bovendien is het werk minder zwaar geworden. We zijn immers van paard naar tractor gegaan en ook door de automatisering is het gemakkelijker geworden. Daarnaast woont mijn zoon Mattijs hierachter en helpen we elkaar als het nodig is. En willen Jannie en ik iets leuks ondernemen dan gaan we met vakantie of stappen we gewoon in de auto voor een ritje in de omgeving.”

Van Malestein oogt als een moderne boer met zijn mobiel in het zakje van zijn overhemd. “Ik app ermee, mail en maak foto’s.” Daarnaast is Van Malestein actief als ouderling in de Nieuwe Kerk aan de Horsterweg. Gerard en Jannie van Malestein hebben twee kinderen: Tineke en Mattijs en schoondochter Annemarie en drie kleinkinderen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen