Sterrenschool Ermelo beleeft primeur van Leerorkest Cultuurkust

Sterrenschool Ermelo beleefde vanmiddag, maandag 25 januari, een heuse primeur. De school aan het Pretoriusplein leverde namelijk in samenwerking met Cultuurkust als eerste een Leerorkest af op de Veluwe dat een concert verzorgde als eindpresentatie.

Met fotoreeks door Grietje-Akke de Haas

De leerlingen uit de groepen 6 tot en met 8 hebben vanaf november 2015 op school maar liefst 10 weken lang, 1 keer per week, in groepjes leren muziek maken op chello’s, trompetten tot dwarsfluiten, welk instrument ze maar wilden. Het Leerorkest is een initiatief van Cultuurkust die door de gemeenten is ingeschakeld om muziek terug te brengen in het basisonderwijs. Laurens Klappe, wethouder van kunst, cultuur en onderwijs in de gemeente Ermelo liet zich de primeur natuurlijk niet ontglippen. “Met het faillissement van de Muziekschool wilden we als gemeente toch graag dat kinderen blijven kennismaken met muziekonderwijs. De motivatie om dit onder te brengen bij Cultuurkust is dat deze het muziekonderwijs naar de scholen brengt zodat de kinderen wellicht geïnspireerd raken, en zich gaan aansluiten bij een muziekvereniging.” In Amsterdam Zuidoost introduceerde Cultuurkust namelijk met succes het Leerorkest.

Voor het concert dat zou worden bezocht door de ouders, grootouders en medeleerlingen van de jeugdige muziekmakers, vond eerst de generale repetitie plaats. Al van verre hoorde je een oorverdovend getetter van blaasinstrumenten dat niet altijd even zuiver klonk. Waarop leerlingen op de strijkinstrumenten hun uiterste best deden de valse klanken te overstemmen. De lieflijke klanken van de dwarsfluit op hun beurt fladderden er vrolijk tussendoor. Gezongen werd er ook door één of meerdere leerlingen, begeleid door het Leerorkest.

Op het moment suprême ging alles gelukkig van een leien dakje. Wat mede te danken was aan de inzet en het tomeloze enthousiasme van de muziekdocenten van Cultuurkust die de kinderen al die weken hebben begeleid. Ook het gretige publiek kreeg een rol toebedeeld. Met gebaren en geluiden mochten ze een onweersbui nabootsen om een muziekstuk op te luisteren. De momenten echter dat hun kinderen de toon aangaven tijdens het concert hielden ze zo trots als een pauw de mobiel op hen gericht voor een foto of filmopname.

De leerlingen waren zo beduusd van hun eigen kunnen dat ze vergaten op te staan om het oorverdovende applaus in ontvangst te nemen. De wethouder zei trots te zijn op de muzikale kinderen. Of de trots wederzijds is valt te betwijfelen. Als kandidaat van de Maestro van Crescendo editie 2014 mocht Klappe zijn dirigeerkunsten ook voor het Leerorkest vertonen. Zelden zal een orkest zo vals hebben geklonken als vanmiddag. De wethouder kon er zelf hartelijk om lachen. Klappe heeft dan ook nooit beweerd dat hij erg ritmisch of muzikaal is.

Na Sterrenschool Ermelo zijn de Bernhardschool en De Klokbeker aan de beurt. Robert Vroegindeweij, projectleider Onderwijs van Cultuurkust: “We proberen ieder jaar 2 of 3 scholen te doen. Bovendien treedt het Leerorkest op tijdens Fête de la Musique op zaterdag 18 juni.”

Banner Scheer en Foppen 4 2016

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen